Aljzatbeton készítés: A vastagságtól a minőségig (útmutató)

Mi az aljzatbeton? Mi a szerepe?

Az aljzatbeton a padlóburkolat alapja épületekben. Védi a padlófűtés csőrendszerét és az alatta lévő szigetelést teherelosztó szerepe következtében. Szilárd alapot biztosít a rákerülő padlóburkolatnak. Nem keverendő össze a szerelőbetonnal (egy másik cikkünkben arról is írunk).

Az aljzatbeton nem útépítési kategória, de fontos betonszerkezet, ezért foglalkozunk evvel is.

Az aljzatbeton helyét a többi fontos réteghez képest itt láthatjuk egy épület részlet metszeten:

aljzatbeton vastagsága
Az aljazbeton elhelyezkedése a rétegek között Forrás: forum.index.hu

Létezik az aljzatbeton egy különleges típusa is, arra semmilyen más burkolat nem kerül, hanem önmagában simított vagy csiszolt felülettel, látszóbetonként, végleges felületként jelenik meg.

Az aljzatbeton anyagai, jellemzői

Az aljzatbeton készítéséhez könnyen bedolgozható, alacsony zsugorodású, ezért csekély repedéshajlamú betonra van szükség. Erős, finom szemcséjű beton a megfelelő. C20, maximum C25, 0-4, maximum 0-8 mm szemcseméretű földnedves beton biztosan megfelel.

Az aljzatbeton anyagai is cement, víz és homokos kavics, esetleg adalékok. Házi keverésnél az aljzatbeton összetétele durván 1 térfo­gatrész cement, 3 térfogatrész homo­kos kavics. Adalékokokkal növelhetjük a kopásállóságot, javíthatjuk a feldolgozhatóságot, de ezek alkalmazásához kérjük szakember tanácsát. Vasaltbeton esetén tehetünk bele acélhálót is, ez különösen fűtéscsövek esetén célszerű, a hálóhoz lehet a csöveket rögzíteni.

A cement lehet pl. CEM II/A-M 42,5 N, vagy CEM II/B-S 42,5 N jelű, mely megfelelő szilárdságot ad.

Az aljzat speciális anyaga az esztrich, vagy esztrich beton, cementesztrich, mellyel külön cikkben foglalkoztunk. Az esztrich előállítása és beépítése nagyobb gyakorlatot, szakértelmet igényel, mint cikkünk témája, a hagyományos aljzatbeton.

Az aljzatbeton vastagsága, szükséges anyag mennyiségek

Az aljzatbetont 6-8 cm vastagon érdemes építeni, a szükséges betonmennyiséget ebből számíthatjuk.

Házi keveréshez a durva anyagösszetétel:

1 zsák cementhez (25 kg) mintegy 10,5 l vízzel és 155 kg homokos kaviccsal számolhatunk, vagy másképpen 1 m3 betonhoz mintegy 300 kg cementet, 125 l vizet és 1850 kg homokos kavicsot kalkulálhatunk (4% nedvességtartalmú sóder esetén).

Szükséges eszközök

Házi beton keveréshez szükséges (mint minden betonozáshoz) anyagok, eszközök:

 • Cement
 • Víz
 • Homokos kavics adalékanyag
 • Adalékszerek (szükség szerint)
 • Betonkeverő-gép
 • Talicska
 • Kéziszerszámok (pl. lapát)

A bedolgozáshoz szükséges eszközök és járulékos anyagok:

 • Talicska
 • Tömörítő eszköz (vibrogerenda, tárcsás simító)
 • Vízmérték vagy lézeres szintező
 • Peremszigetelő (tágulási lehetőséget ad a falaknál), dilatációs szalag
 • Dilatációhoz szilikon, vagy profil (esetleg kővágó flex)
 • Vasalt beton esetén acélháló

Utókezeléshez szükséges:

 • Takaró fólia vagy permetező berendezés

Előkészítő munkák aljzatbeton bedolgozás előtt

Általában nem kell, de speciális esetben zsaluzás is szükséges lehet (kellően stabil, kívánt formát adó szerkezet legyen, mint avval külön cikkben foglalkoztunk). Az aljzatbeton tervezett felső szintjét ki kell tűzni. Sokszor alkalmazott gyakorlat, hogy a falakon az aljzat tervezett szintje fölött egy méterrel egy vonalat húznak, melyet szintező eszközzel jelölnek ki. Így a munkafolyamat során bármikor ellenőrizhető (pl. egy méretre vágott léccel), hogy tartjuk-e a kívánt szintet.

aljzatbeton készítés
Szintellenőrzés 1 méterre húzott szintvonaltól Forrás: www.epitoabc.hu

Célszerű több helyen a szintet előre beépített sávokkal megadni és betonozáskor ezeket összekötni, ezekhez igazodni.

Az aljzatbeton alatti rétegnek lépésállónak kell lennie, célszerűen fóliával védve a friss beton nedvességétől a már elkészült szerkezetet.

aljzatbeton minősége
Fóliázás után megadott betonszintek, acélháló, fűtéscsövek Forrás: www.epitoabc.hu

Meg kell tervezni a dilatációk helyét. Minden betonszerkezet tágul és zsugorodik a hőmérsékletváltozással, így a dilatáció kihagyhatatlan. A falak mentén peremszigetelővel célszerű biztosítani, megoldani a tágulást.

Vasalt beton esetén el kell helyezni az acélhálót (az aljzatbeton alsó szintjén távolságtartókkal, hogy alámenjen a beton anyag).

Padlófűtés esetén el kell helyezni a csöveket (acélhálóhoz rögzítve).

aljzatbetonozás
Fóliával, acélhálóval, fűtéscsövekkel, peremszigetelővel előkészített munkatér
Forrás: www.szucsbeton.hu

Beépítés

Előkészítettük a munkaterületet, vagyis a fogadó felületet lépésálló, fóliázott, ha vasaltbetont készítünk, az acélhálót elhelyeztük (az alján távolságtartókkal), ha padlófűtést terveztünk, a csöveket rögzítettük, a peremszigetelőt elhelyeztük, a dilatációkat megterveztük, az aljzatbeton felső szintjét kitűztük, a betonbehordó utat megoldottuk, kezdhetjük a beépítést.

A betont vagy keverjük, vagy zsákos betonból készítjük, vagy rendeljük.

A betonanyagból először helyenként adjuk meg a szinteket, egy-egy sávot készítve, ezeket összekötve könnyebben boldogulunk.

6 cm-nél vékonyabb aljzatbeton építése kockázatos, 8 cm-nél vastagabb normál esetben nem szükséges.

A betonozás során ügyelni kell a beton tömörítésére – ehhez aljzatbetonok esetében a legcélszerűbb vibrogerendát alkalmazni. A bedolgozás során ügyelni kell arra, hogy a különböző betonozási sávokat megfelelően dolgozzuk össze, ne maradhassanak nem tervezett munkahézagok.

Nagyon fontos a dilatáció a későbbi hőtágulás miatt. Ki kell alakítani egy dilatációt a fal körül (kb. 1 cm peremszigetelővel), illetve 6 m hosszú betonfelületeknél dilatációs réseket kell kialakítani. A dilatáció kialakítására különböző zalagok” állnak rendelkezésre. Általános jellemzőjük, hogy 5-10 mm vastagok és szerkezetükből fakadóan rugalmasak, összenyomhatóak, így adnak helyet a táguló betontábláknak. Ajtók alatt is célszerű dilatálni. Ha tudjuk a későbbi burkolat kiosztást, a dilatációt a majdani burkolat fuga alá helyezzük el lehetőleg. A dilatációval kissé meggyengítjük a betont, a friss anyagba húzva, vagy a dilatációs profilt elhelyezve. Így mi határozzuk meg, hogy hol fog megrepedni a beton, és nem szabálytalan, váratlan repedéseket kapunk.  

aljzatbeton készítés lépései
Burkolaton is megjelent az aljzatbeton nem szabályozott repedése Forrás: www.otthondepo.hu

Ha beépítés közben nem gondoltunk a dilatációra, utólag kővágó flexxel is bevághatjuk a felületet, így meggyengítve, megadva a repedési irányt.

Utókezelés

A betonozás után néhány órával kezdjük meg a beton utókezelését, melyet legalább hét napig folytassuk. Permetezéssel, szükség esetén takarással. Kevés vízzel végezzük, így lehet, hogy később burkolhatunk, de erősebb lesz az aljzatunk. Elvileg az építést folytatni, vagyis az ehhez már elegendően megkötött aljzatbetonra a padlóburkolatot letenni annyi hét múlva szabad, ahány centi vastag a betonunk (6 cm aljzatbetont hat hét múlva)

Az aljzatbeton készítés anyagköltsége

A leggyorsabb, legbiztosabb minőséget adó rendelt beton esetére kalkulálva a kiszállított C25/ 0-4 mm földnedves beton 7 cm-es beépítési vastagságot feltételezve négyzetméterenként 2000 Ft körül kalkulálható. A további szükséges anyagokkal együtt (peremszigetelő, szilikon, dilatációs profil) mintegy 2200 Ft/mbruttó árat kapunk. Ebben nincs benne az esetleges acélháló ára.