Aszfalt: összetétele, receptje – és az aszfaltgyártás eszközei

Az aszfalt az egyik leggyakrabban használt anyag.

A közlekedési utakat leggyakrabban ezzel burkolják – mi magunk is legtöbbször ezeken közlekedünk, minden egyes nap.

Ezáltal hatalmas terhelésnek vannak kitéve, nem beszélve az időjárás viszontagságairól.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy kiváló minőségben készüljön el, legyen szó mind az aszfaltról, mind az aszfalt terítési eljárásról.

De hogyan készülnek a jó minőségű utak, és mi az aszfalt receptje?

Az aszfalt összetétele, összetevői

aszfalt

Azt gondolnánk, hogy az aszfalt összetétele jóval komplexebb, mint mondjuk a betoné.

Pedig az alapanyagok listája nem túl hosszú.

Mindössze 3 anyag kell hozzá – de azokból minél jobb minőségű.

Ez a három anyag a következő:

 • Bitumen
 • Mészkőliszt

Bár ez nem tűnik soknak, azért az aszfaltgyártáshoz jóval több mindenre van szükség, mint néhány alapanyagra. 

Ahogy a betonnál is nagyon fontos a megfelelő keverési arány, úgy az aszfaltnál sincs ez másképp, hiszen az alapanyagok minősége mellett nagyon fontos a megfelelő aszfalt recept is.

Az ételekben is ugyanazokat az alapanyagokat használja szinte mindenki – mégis teljesen más a végeredmény, amikor azokat egy Michelin-csillagos séf készíti el.

Ahhoz, hogy az ideális arányt megtalálják, egyrészről laboratóriumi vizsgálatokra és gyakorlati tapasztalatokra van szükség, másrészről pedig professzionális, modern eszközökre.

Az aszfaltgyártás eszközei

Leggyakrabban aszfaltkeverőtelepen gyártott meleg aszfalt keverék használatos az útépítési munkáknál.

Az aszfaltgyártásban nagyon fontos szempont az alapanyagok mellett a gépek, berendezések és eszközök minősége is.

Minél inkább fejlett, 21. századi és innovatív a technológia – annál jobb minőségű lesz a végeredmény.

A legmodernebb gépek elképesztő méreteket öltenek. Olykor magasabbak, mint egy sok emeletes lakóház.

Míg 10-20 éve még csak pár tíz tonna aszfaltot kevertek ki az akkori csúcstechnológiájú gépek óránként, mára ez több száz tonnát is kitesz. 

Az eszközök közé tartozik például:

 • Bitumentartályok
 • Adagolórendszer
 • Kőpor siló
 • Mészkőliszt-siló

Többek között ezek felelnek a minőségi aszfalt kikeveréséért, míg a terítéshez teljesen más, arra a célra kifejlesztett aszfaltozó gépeket használnak.

aszfaltgyártás

A keverőtelepek lehetnek állandóak (telepítettek) és léteznek mobil keverőgépek is. A mobil keverő alkalmazásának több indoka lehet:

 • A telepített keverő olyan távolságra van a munkahelytől, hogy nem gazdaságos onnan szállítani
 • Nincs a munkahelytől elérhető távolságban telepített keverő
 • Felhasználásra alkalmas kőanyag van a munkahely közelében

A meleg aszfalt keverékek összetételét a mindenkor érvényes szabványok, útügyi műszaki előírások szablyák meg. A megfelelő keveréket az útépítés, útfelújítás tervezésekor választják ki, elsősorban a tervezési élettartamra számított várható forgalom, azon belül is a nehézforgalom alapján, valamint egyéb körülmények figyelembevételével, például a környezet adottságai szerint, belterületi, vagy külterületi szakaszról van szó, síkvidéki, vagy hegyvidéki az út, gyorsforgalmi utat, főutat, vagy mellékutat építünk, milyen az alapréteg szerkezete.

A keverékek összetételét szabályozó előírások követik a mindennapokat, sokszor igazítani kell a forgalom nagyságában és jellegében mutatkozó változásokhoz, igazodni kell a hosszútávú időjárási módosulásokhoz. Autópályákon, főutakon az egyre növekvő nehézforgalmi terhelést (kamionforgalom) és az általános melegedést egyaránt figyelembe kell venni, az aszfalt keverékeket mindezeknek ellenállóvá tenni. Kisforgalmú lakóutaknál, bekötőutaknál viszont más keverék összetétellel lehet tartós burkolatot készíteni. Szigorú előírások vonatkoznak a kőanyag szilárdságára, ennek legjobban a bazalt és andezit kőzet felel meg, a bitumen tulajdonságai is fontosak, többek között szabályozzák az alkalmazható bitumen keménységét, illetve lágyságát. Az aszfaltkeverék összetételét meghatározott rend szerint vizsgálják, ellenőrzik a beépítés előtt a legyártott keverékből és beépítés után a kész burkolatból kivett mintából.

A keverék gyártásnál fontos a környezetvédelem is, a keverőtelepen meg kell oldani a keletkező por szűrését, leválasztását. Egyes keverék típusoknál megengedett a régi burkolatokból felmart aszfaltanyag adagolása is, újra hasznosítva így a régi aszfaltokat. A fentiekben részletezett, leggyakoribb meleg aszfalt keveréken túl kisebb mértékben alkalmaznak öntött aszfaltot (mely önterülő, tömörítést nem igénylő anyag, járdák burkolására a legalkalmasabb) és hideg aszfaltot (mely részben pótolja a télen nem elérhető meleg aszfaltot, illetve kisforgalom esetén helyettesíti a meleg aszfaltot).

aszfalt összetétele

Összefoglalás

Az aszfalt létrehozásánál három dolog a cél:

 • Biztonságos legyen
 • Minőségi, hosszú távon is strapabíró legyen
 • Kielégítse a közlekedési igényeket

Ha a megfelelő, minőségi alapanyagokat a laborokban kifejlesztett speciális recept alapján keverik ki a modern, fejlett technológiai eljárásokkal – akkor bizony a végeredmény, az aszfalt is kiváló minőségű lesz.

Eközben ugyanilyen fontos az is, hogy a gyártási és aszfaltozási folyamat ne csak hatékony, hanem környezetbarát is legyen.