Az építőiparban használatos szivattyúk típusai

Ahogyan más munkálatok esetén, az útépítések során is gyakran előfordul, hogy túlzottan nedves a talaj. Emiatt szükség van a talajvíz eltávolítására, amelyet egy szivattyúval tehetünk meg. A szivattyúknak azonban többféle típusa is van. Hogyan működnek ezek, és mi alapján válasszunk?

A szivattyúk különféle típusai

Manapság immár többféle, különböző technológiával működő szivattyú is elérhető. De hogyan is működnek ezek? Tekintsük át!

  1. Örvényszivattyúk

Az örvényszivattyúk vagy centrifugálszivattyúk lényege, hogy forgó mozgás segítségével hajtják a folyadékot. A szivattyú tengelyére merőlegesen elhelyezkedő, a motor által meghajtott járókerék vagy lapátkerék forogva örvényszerű turbulenciát okoz. Ez a turbulencia pedig sugárirányban, a csonkon keresztül kinyomja a folyadékot. Az örvényszivattyúk között nagyobb, ipari berendezések és kisebb, házi felhasználásra szánt darabok is megtalálhatók.

  1. A térfogatkiszorítási elven működő szivattyúk

A térfogatkiszorítás elve is egyszerű. Képzeljünk el egy tartályt, amely egy csővezetékbe nyílik. Ha a tartály térfogatát csökkentjük, nyomást generálunk, így továbbítani tudjuk a tartály tartalmát. Ha pedig növeljük a térfogatot, akkor szívó hatást hozunk létre. Ezt az egyszerű elvet többféle konstrukció segítségével is ki lehet aknázni:

A dugattyús szivattyúk dugattyú segítségével változtatják a térfogatot, az áramlás irányát pedig önműködő szelepek vezérlik. A dugattyús szivattyúk közé tartoznak a membránszivattyúk is, amelyek egy membránnal akadályozzák meg a közeg dugattyúrúd melletti elszivárgását. Nagy nyomásértéket érhetünk el velük, de hátrányuk, hogy a dugattyú mozgása miatt nem egyenletesen szállítják a folyadékot, ezért további eszközök, elemek beiktatására is szükség lehet.

A fogaskerék-szivattyúk a fogaskerekek és a szivattyúház közötti résekben szállítják a folyadékot. Sokkal egyenletesebb folyadékszállításra képesek, mint a dugattyús szivattyúk, és az egyszerű kialakításnak köszönhetően szelepekre sincsen szükség.

A csavarszivattyúk párhuzamosan egymás mellé szerelt csavarorsókkal működnek. A csavarorsók menetenként egyszer lezárják egymás hornyait, így egyenletesen forogva tengelyirányban szállítják a házban található folyadékot.

A szárnylapátos szivattyúk a forgórész hornyaiba illesztett lamellákkal működnek. A technológia lényege, hogy ahogy forog a forgórész, a lamellák egymástól elválasztott folyadéktereket hoznak létre, amelyek térfogata előbb nő, majd csökken. Ezt a térfogatváltozást pedig a megfelelő szelepvezérléssel folyadékáramoltatásra lehet felhasználni.

A vízgyűrűs szivattyúk nagyon egyszerű konstrukciók. Az excentrikusan elhelyezkedő forgórész sugárirányú lapátokkal van ellátva. A nevét onnan kapta, hogy a víz nem tölti ki teljesen a házat, hanem gyűrű alakban nyomódik a ház falához. A forgás során a lapátok közötti tér nő, majd csökken, így a megfelelően elhelyezett be- és kiömlőnyílások segítségével folyamatos folyadékáramlás érhető el.

Leo szivattyú
Forrás: Leo márkájú szivattyú, Zákány Szerszámház

A fenti két nagy kategórián túl előfordulnak még egyéb konstrukciók is (mammutszivattyú, sugárszivattyú vagy torlónyomásos szivattyú).

És mi alapján válassz?

Érdemes tisztában lenni a különféle szivattyúk működési elvével, a gyakorlatban azonban más szempontokat is figyelembe kell venni. Az építőiparban is kiemelten fontos a megfelelő teljesítmény; ökölszabályként azt lehet mondani, inkább méretezzük felül az eszközt. Ezen felül nem mindegy, milyen gyakran tervezzük használni a szivattyút, mennyi és milyen folyadékot akarunk szállítani vele, illetve az sem, hogy milyen távolságra.

Kérj tanácsot a profiktól!

Ha a fentiek alapján nem vagy biztos a dolgodban, érdemes megkérdezni a szakmabelieket, milyen szivattyú beszerzését tanácsolják az igényeid alapján. A szerszám webáruházak, például a Zákány Szerszámház munkatársai pedig szintén hozzáértő tanácsokkal tudnak ellátni, hogy ki tudd választani a számodra optimális eszközt.