Beton javítás, beton járda felújítása (lépésről-lépésre)

A betont szinte minden építményben megtaláljuk. A betont tartalmazó szerkezeteket, épületeket, burkolatokat időjárási hatások és használati igénybevételek érik. A beton tartós anyag, de a hatások és igénybevételek következtében károsodhat, kophat, tönkre mehet.

Milyen hatások miatt kopik, sérül a beton?

A betonszerkezeteket érő mechanikai, fizikai és korróziós hatások, a hőmérsékletváltozások (különösen a fagyási-olvadási ciklusok), a csapadékvízben és a levegőben előforduló agresszív anyagok, a karbonosodás (a beton pH értékének csökkenése), a szulfát behatás, a sózás repedések és hézagok kialakulásához vezetnek, porlani kezd beton felülete, kisebb-nagyobb darabok leválhatnak, megindulhat a vasbetétek korróziója. 

A funkciónak megfelelő használat hosszabb idő alatt kopásokat is okozhat.

Mik a beton javítás feltételei? Házilag nekifoghatunk?

Legtöbbször a látható felületeken keletkezett hibák javítása merül fel, az eltakart beton anyag javítási igénye sajnos többnyire csak akkor lesz nyilvánvaló, amikor az egész szerkezet sérülését okozza.

Ezek a látható felületek általában járda- és útburkolatok, kocsibeállók, teraszok, lépcsők, kerítés lábazatok és oszlopok, támfalak, erkélyperemek. Tartószerkezetek felszínén (vasbeton pillérek, oszlopok, gerendák) is keletkezhetnek szembetűnő hibák. 

A javítás egyik fontos feltétele, hogy a sérült, kopott, elhasználódott felület alatt maradjon elegendő megfelelő minőségű régi beton anyag. Más szóval, ha eltávolítjuk a málló részeket, találjunk olyan ép, szilárd felületet, amihez kötni tudjuk a javító anyagot.

Házilag lehetőleg csak kisebb terhelésnek, igénybevételnek kitett felület javításával próbálkozzunk. Járdák, kocsibeállók, teraszok, kerítések javítását odafigyeléssel meg tudjuk oldani. A vékony rétegű javítások anyagát viszont igen körültekintően kell kiválasztanunk a viszonylag nagy kínálatból, szakember, gyártó, vagy forgalmazó segítsége mindenképp ajánlott.  

Tartószerkezeti elemek javításának egyrészt azért nem célszerű házi módszerrel nekifogni, mert valójában a javítás előtt ellenőrizni kell a megmaradó felület tapadó-húzó szilárdságát. Ez legalább 1,5 N/mm2 kell, hogy legyen, gyengébb érték esetén a javítóanyag nem tud megfelelően megtapadni, nem lesz tartós a javítás. Másrészt jobb szakemberre bízni, hogy esetünkben mi a legjobb javítási technológia és javító anyag.

Tehát vasbeton pillérek, oszlopok, gerendák házilagos javításával lehetőleg ne próbálkozzunk, megfelelő eredményt szakember bevonásával érhetünk el.  Járda, kerítés, lépcső javítást megoldhatunk kis ügyességgel.

Hogyan végezzük a javítást? A betonjavítás menete

A betonjavításra is érvényes, hogy ha észleltük a hibát, minél előbb javítsuk, hogy a nagyobb károkat megelőzzük és a szerkezetünk leromlása ne érje el azt a szintet, amikor már csak elbontani és újra építeni érdemes.

beton javítás

Első lépés a bomló, porló részek eltávolítása, a megmaradó felület tisztítása. Addig kell visszabontani, amíg szilárd, egységes felületet találunk. 

Következik a „kellősítés”, vagyis egy tapadóhíd felhordás, ami azért szükséges, hogy a régi felület és az új javító anyag minél jobban egybeépüljön, összeragadjon. A tapadóhíd 1-2 mm vastagságban bedolgozható, többnyire ecsetelhető, hengerelhető gyorsan kötő anyag, ami jó tapadást biztosít a régi és az új anyag között. A javítóhabarcsokat a tapadóhíd meghúzása után, késedelem nélkül kell bedolgozni, mert így működik jól a kellősítés. Többféle fajta és minőség kapható a tapadóhíd anyagból. Az üzletekben eligazítanak, ha elmondjuk, milyen javítást tervezünk.

Egy hagyományos lehetőség a „betonra betonnal” javítás, amiről egy külön cikkben írtunk, mivel ez jelentősen különbözik a ma kapható kiváló javító habarcsokkal, speciális keverékekkel lehetséges módszerektől. A betonnal javítás hátránya, hogy nem lehet vékony réteget felvinni, a javasolt vastagság legalább 10 cm, hogy tartós legyen. Hátrány még, hogy zsaluzás is felmerülhet, valamint nedvesen kell tartani legalább két hétig, hiszen beton keverékről van szó.

Korábban elterjedt módon a kisebb javításokat csemperagasztóval oldották meg (a legtöbb garázsban lapul egy kis maradék ebből, egy korábbi burkolási munkából -jó lesz majd egyszer). Ezt azonban más célra fejlesztették ki, elvileg lehet vele javítani, de inkább ideiglenes jelleggel, tartós eredményt nem érhetünk el. 

A szakszerű, tartós vékony rétegű javításokhoz eltérő tulajdonságú és eltérő felhasználási helyű szárazhabarcsokat és speciális keverékeket használhatunk. Az ilyen jellegű javításokról egy másik cikkünkben is írtunk.

A kiválasztásukhoz mindig figyelembe kell venni, hogy kültéren, vagy zárt helyen van-e a javítandó betonunk, illetve azt, hogy miként fogják használni, például sporthoz (futball, futás, stb.), sétához, járművek fognak rajta közlekedni, stb.. Fontos a régi beton minősége is. Például járdajavítás esetén nem mindegy, hogy helyszíni betonból, vagy előregyártott lapokból készült-e annak idején a járda. 

A korrózió gátló habarcsokat csak a vasalás rozsdamentesítése után célszerű bedolgozni. 

Műgyantával is dolgozhatunk repedésjavításra, ez egyben védőréteget is ad vegyi anyagokkal szemben.

A finom szárazhabarcsok 5 mm rétegvastagságig alkalmazhatók. A mélyebb kitöredezésekhez nagyobb rétegvastagságban használható száraz javítóhabarcsok is léteznek. Utólagos elsimításra a legfinomabb szemcséjű javítóhabarcs használható 1-5 mm vastagságban.

A javító habarcsfajtát, a speciális keverék típusát, a javítás technológiáját, szakismerettel lehet meghatározni. A segítséget kivitelező szakembertől, a gyártótól, vagy a kereskedőtől kaphatjuk. 

A javítás során általában nem szükséges zsaluzni, a szerszámigény is minimális, elegendő egy vakolókanál és egy simító lapát.

beton járda felújítása

Összefoglalás

Amíg a beton romlás csak kismértékű, marad még elég vastag stabil réteg, akkor lehetséges a javítás.

A javításnak több fajtája van, fentiekben a vékonyrétegű beavatkozásokat ismertettük, amiket szárazon vett finomhabarccsal, műgyantával és speciális javító keverékkel végezhetünk.

Házilagos javításnál célszerű szakember véleményét kérni a javítóanyag és a technológia megválasztásához, figyelembe véve a régi beton anyagát, minőségét, funkcióját.

Szerkezeti beton (pillér, gerenda, tartó) javítását legbiztosabb szakemberre, szakvállalkozóra bízni.

Ide vonatkozó korábbi cikkünk:

https://utepitesakademia.hu/toredezett-beton-javitasa-felujitasa/
https://utepitesakademia.hu/beton-locsolas/

Felhasznált irodalom:
https://betonbooster.hu
https://www.mapei.com/hu/hu/kezdolap
https://baumit.hu/tudastar
https://ezermester.hu