Beton keverési arányok, avagy a beton készítése házilag
A beton készítése házilag nem is olyan nehéz – de csak ha jól csinálja!
Ehhez azonban tudni kell a “tökéletes beton receptet”.
Sok olyan tényező van, amire az ember nem is gondol a számoláskor, például az elfolyó cementlé, vagy az elpárolgó víz.
De milyen a megfelelő beton keverési arány, miként számolható, és melyek azok a gyakori csapdák, amikbe könnyű belesétálni?
Beton készítése házilag
Amikor a kész beton összetételéről beszélünk, akkor mindig m3-ben adjuk meg ezt a számot.
Fontos, hogy ne térfogat szerint keverjük, hanem tömeg szerint – ugyanis ez fogja garantálni a kész beton minőségét, szilárdságát, tömörségét és tartósságát.
Egy másik aranyszabály, hogy mindig inkább több alapanyagunk legyen, mint kevesebb.
Amire biztosan szükség lesz:
- betonkeverő
- lapát
- talicska
- tömörítést segítő eszközök
- vödrök (külön a betonnak, külön a víznek)
- elektromos áram
- vízellátás
- slag
- védőkesztyű
- védőszemüveg
- védőruházat.
Érdemes tudni, hogy nem minden időjárás alkalmas a beton keverésre, illetve a betonozásra.
Amikor tilos betonozni:
- téli hidegben (mínusz fokokban)
- nyári forróságban
- esőben.
A túl meleg kiszárítja a betont és elpárologtatja a vizet, a hideg szétfagyasztja, az eső pedig elmossa.
A keverés folyamata:
- Adagolás
- Keverés
- Szállítás
- Tömörítés
- Kezelés.
Célszerű betonkeverőt használni, de ha erre nincs módja, akkor a betonkeverés talicskában is történhet.
Ezek a legfontosabb alapelvek, ha a betonozás házilag történik.
De hogyan néz ki a tökéletes beton keverési aránya?
Beton keverési arányok
A beton összetétele:
- cement
- víz
- homok
- sóder
Ezeket az anyagokat kell ügyesen keverni.
Az egyik legfontosabb kérdés a következő:
Mennyi cement kell a betonba?
A beton tipikus összetétele 60-75% homok és kőzúzalék, 15-20% víz és 10-15% cement, amelyet mészkő, agyag és más összetevők égetésével nyernek. A beton szilárdsága a víz-cement arány nagyságával fordított arányban van, tehát a betonkeverésnél arra kell törekedni, hogy lehetőleg a szükséges minimális vizet használjuk fel. A minimális víz határát a bedolgozhatóság határozza meg.
Tapasztalat az, hogy a gyorsabb bedolgozhatóság miatt szeretik a betont túlvizezni. Ez talán a legrosszabb, amit a betonnal lehet tenni. Az sem elfogadható, hogy a sok vízhez sok cementet tegyünk. Ez egy cementpépben úszó kavicshalmazt ad, ahol a cementpép minősége is gyengébb az elvárhatónál, nem beszélve arról, hogy feleslegesen sok cementet használnak így fel.
A gyakran hallott “1 lapát cement, 3 lapát sóder” módszer akár kétszer több cementet használ a kelleténél, esetleg gyengébb minőséget produkálva. A lapátos módszernek a másik baja, hogy a pontossága nagyon bizonytalan, ezért érdemes inkább kimérni az összetevőket.
Ez egy 10 literes vödörrel és egy házi mérleggel könnyen megoldható. Az a helyes, ha az alkotórészek arányát tömegarányokban mérjük. A vödörbe jelöljük be az 1 literhez tartozó magasságot, aztán eddig töltsük fel cementtel, és mérjük meg (a vödör tömegét vonjuk le). Ez a mért érték lesz a keverési alap tömegegység. A továbbiakban a sóder és a víz mennyiségét a megadott keverési arány szerint ehhez viszonyítva mérjük ki, és a mennyiségeket jelöljük be a vödör oldalán. A vizet célszerű egy külön vödörben mérni. A továbbiakban a kimért arányok szerint kell a betonkeverőbe az anyagokat beönteni.
Az alábbi keverési arány javasolt kiindulásnak (ez kb. 300 kg cementfelhasználást jelent a beton m3-ére vetítve):
- 1 tömegrész cement
- 6 tömegrész sóder
- 0,6 tömegrész víz
Ez egy közel képlékeny állapotot ad, ami a házi bedolgozáshoz jó. Mivel a sóder minősége pontosan nem tudható, nem tudni mennyi víz van benne, milyen a pontos szemszerkezet, ezért tanácsos az első mérés anyagaiból egy próbakeverést készíteni, ami a kötést is mutatni fogja.
Természetesen nem mindegy, hogy épület alap betont, burkolatot, útalapot, vagy szerkezeti betont készítünk, ettől függően az arányok eltérőek lehetnek. A fenti arány csak tájékoztató jellegű, mindenre alkalmazható tökéletes receptet adni nem lehet. Statikailag fontos betonozáshoz célszerű szakember közreműködését kérni.
Összefoglalás
A betonkeverés házilag is megoldható, de érdemes betartani az alapelveket.
Figyelni kell például arra, hogy inkább több alapanyag legyen, mint kevesebb – vagy hogy milyen időjárásban betonozunk.
Ez minden fajtájára érvényes, legyen az betonalap készítése házilag, vagy aljzatbeton készítése.
Mindig vigyázzon a friss betonra, illetve a saját maga egészségére is – ez a legfontosabb!
Felhasznált forrás: https://ezermester.hu/cikk-252/Betonozas_hazilag