Beton keverési arányok, avagy a beton készítése házilag

A beton készítése házilag nem is olyan nehéz – de csak ha jól csinálja!

Ehhez azonban tudni kell a “tökéletes beton receptet”.

Sok olyan tényező van, amire az ember nem is gondol a számoláskor, például az elfolyó cementlé, vagy az elpárolgó víz.

De milyen a megfelelő beton keverési arány, miként számolható, és melyek azok a gyakori csapdák, amikbe könnyű belesétálni?

Beton készítése házilag

Amikor a kész beton összetételéről beszélünk, akkor mindig m3-ben adjuk meg ezt a számot.

Fontos, hogy ne térfogat szerint keverjük, hanem tömeg szerint – ugyanis ez fogja garantálni a kész beton minőségét, szilárdságát, tömörségét és tartósságát.

Egy másik aranyszabály, hogy mindig inkább több alapanyagunk legyen, mint kevesebb.

Amire biztosan szükség lesz:

  • betonkeverő
  • lapát
  • talicska
  • tömörítést segítő eszközök 
  • vödrök (külön a betonnak, külön a víznek)
  • elektromos áram
  • vízellátás
  • slag
  • védőkesztyű
  • védőszemüveg
  • védőruházat.
beton készítése házilag

Érdemes tudni, hogy nem minden időjárás alkalmas a beton keverésre, illetve a betonozásra.

Amikor tilos betonozni:

  • téli hidegben (mínusz fokokban)
  • nyári forróságban
  • esőben.

A túl meleg kiszárítja a betont és elpárologtatja a vizet, a hideg szétfagyasztja, az eső pedig elmossa.

A keverés folyamata:

  1. Adagolás
  2. Keverés
  3. Szállítás
  4. Tömörítés
  5. Kezelés.

Célszerű betonkeverőt használni, de ha erre nincs módja, akkor a betonkeverés talicskában is történhet.

Ezek a legfontosabb alapelvek, ha a betonozás házilag történik.

De hogyan néz ki a tökéletes beton keverési aránya?

Beton keverési arányok

beton recept

A beton összetétele:

  • cement
  • víz
  • homok
  • sóder

Ezeket az anyagokat kell ügyesen keverni.

Az egyik legfontosabb kérdés a következő: 

Mennyi cement kell a betonba? 

A beton tipikus összetétele 60-75% homok és kőzúzalék, 15-20% víz és 10-15% cement, amelyet mészkő, agyag és más összetevők égetésével nyernek. A beton szilárdsága a víz-cement arány nagyságával fordított arányban van, tehát a betonkeverésnél arra kell törekedni, hogy lehetőleg a szükséges minimális vizet használjuk fel. A minimális víz határát a bedolgozhatóság határozza meg.

Tapasztalat az, hogy a gyorsabb bedolgozhatóság miatt szeretik a betont túlvizezni. Ez talán a legrosszabb, amit a betonnal lehet tenni. Az sem elfogadható, hogy a sok vízhez sok cementet tegyünk. Ez egy cementpépben úszó kavicshalmazt ad, ahol a cementpép minősége is gyengébb az elvárhatónál, nem beszélve arról, hogy feleslegesen sok cementet használnak így fel.

A gyakran hallott “1 lapát cement, 3 lapát sóder” módszer akár kétszer több cementet használ a kelleténél, esetleg gyengébb minőséget produkálva. A lapátos módszernek a másik baja, hogy a pontossága nagyon bizonytalan, ezért érdemes inkább kimérni az összetevőket.

Ez egy 10 literes vödörrel és egy házi mérleggel könnyen megoldható. Az a helyes, ha az alkotórészek arányát tömegarányokban mérjük. A vödörbe jelöljük be az 1 literhez tartozó magasságot, aztán eddig töltsük fel cementtel, és mérjük meg (a vödör tömegét vonjuk le). Ez a mért érték lesz a keverési alap tömegegység. A továbbiakban a sóder és a víz mennyiségét a megadott keverési arány szerint ehhez viszonyítva mérjük ki, és a mennyiségeket jelöljük be a vödör oldalán. A vizet célszerű egy külön vödörben mérni. A továbbiakban a kimért arányok szerint kell a betonkeverőbe az anyagokat beönteni.

Az alábbi keverési arány javasolt kiindulásnak (ez kb. 300 kg cementfelhasználást jelent a beton m3-ére vetítve):

  • 1 tömegrész cement 
  • 6 tömegrész sóder 
  • 0,6 tömegrész víz

Ez egy közel képlékeny állapotot ad, ami a házi bedolgozáshoz jó. Mivel a sóder minősége pontosan nem tudható, nem tudni mennyi víz van benne, milyen a pontos szemszerkezet, ezért tanácsos az első mérés anyagaiból egy próbakeverést készíteni, ami a kötést is mutatni fogja.

Természetesen nem mindegy, hogy épület alap betont, burkolatot, útalapot, vagy szerkezeti betont készítünk, ettől függően az arányok eltérőek lehetnek. A fenti arány csak tájékoztató jellegű, mindenre alkalmazható tökéletes receptet adni nem lehet. Statikailag fontos betonozáshoz célszerű szakember közreműködését kérni.

Összefoglalás

A betonkeverés házilag is megoldható, de érdemes betartani az alapelveket.

Figyelni kell például arra, hogy inkább több alapanyag legyen, mint kevesebb – vagy hogy milyen időjárásban betonozunk.

Ez minden fajtájára érvényes, legyen az betonalap készítése házilag, vagy aljzatbeton készítése.

Mindig vigyázzon a friss betonra, illetve a saját maga egészségére is – ez a legfontosabb!

Felhasznált forrás: https://ezermester.hu/cikk-252/Betonozas_hazilag