Beton locsolás, öntözés — mettől meddig kell?

A friss beton öntözése és locsolása kimondottan fontos ahhoz, hogy a végeredmény olyan legyen, amit a munkálatok előtt elképzeltünk.

Miért szükséges locsolni a betont?

A beton kötőanyaga a cement. A cement kötéséhez vízre van szükség. Betonkeverésnél a víz hozzáadása egyrészt a beton bedolgozhatóságát biztosítja, másrészt a cement hidratációjához szükséges, ami a beton kötését adja. A kötéshez nem elegendő a keverésnél hozzáadott víz, az elkészült beton szerkezet nedvesen tartására van szükség.

Az első napokban a beton kötése igen gyorsan zajlik, éppen ezért ekkor adja számunkra a legtöbb feladatot. A friss beton kötése, szilárdulása biztosítja a teherbíró képességet. 

beton locsolás

Ez a nedvesen tartás a beton utókezelés legfontosabb feladata. Az utókezelésnél ezt általában locsolásnak nevezve egyszerűsítik, de pontosabb kifejezés a nedvesen tartás, ami több, mint az időközönkénti locsolás.

Kötés alatt a beton zsugorodik is. Ha nem tartjuk nedvesen, repedések jelennek meg rajta. A beton repedésmentes szilárdulása a másik ok, amiért locsolni, nedvesen tartani kell az elkészült betont. 

Meddig kell nedvesen tartanunk a betont? 

A beton öntözésének, locsolásának, nedvesen tartásának időtartamát és gyakoriságát erősen meghatározza az időjárás. Nyáron a napsütés, szél könnyebben kiszáríthatja a betont, ezért ilyenkor többször, hosszabban kell öntözni. De az öntözés időtartama függhet még a betonszerkezet fajtájától és a használt beton minőségétől is. Magasabb cementtartalmú beton több vizet igényel a kötés alatt.

A szakirodalom szerint legalább 2-3 hétig tartson a beton öntözése, az egyedi körülmények figyelembevételével. Legalább tizennégy napig végezzük a nedvesen tartást. 

A betont különösen az első néhány napban kell rendszeresen locsolni, mert ekkor a leggyorsabb a cement kötése. Később lassul a folyamat, de a nedvesen tartást folytatni kell. 

A nedvesen tartás módját, az öntözés gyakoriságát a zsaluzat is befolyásolja. Deszka zsaluzat átnedvesedik és tartja a vizet, így elvileg ritkábban kell locsolni, mint fém zsalu használata esetén.

Felszín alatti betont ritkábban és kevesebbet kell locsolni, a csatlakozó föld nedvesen tartja, de évszaktól, hőmérséklettől, páratartalomtól, talajvíztől függően kell meghatározni.

Hogyan végezzük a nedvesen tartást? 

A locsolást a beton készítés utáni napon kezdjük el.

Vigyázzunk, hogy ne essünk túlzásba. Különösen az első napokban, erős vízsugárral kárt tehetünk a betonban. Kimoshatjuk a cementet, ha nem vigyázunk. Tehát locsoljunk, de finoman, inkább permetezve.

beton öntözés

Az első napokban egy erős zivatar is károsíthatja a szerkezetet, szintén kimosódást okozhat. Ilyenkor le kell takarni a betont, hogy megvédjük.

A letakarás a nedvesen tartásban is segít. Fóliával, paplannal, geotextíliával, vagy bármilyen anyaggal egyszerűsíthetjük a nedvesen tartást, ritkábban kell öntöznünk és egyenletesebb lesz a vízellátás.

Alkalmazhatunk párazáró réteget is, amit permetezéssel, vagy ecseteléssel hordunk fel. Jobb, ha szakember véleményét kérjük előzetesen; a felhordás után letakarjuk-e, meddig tartja nedvesen a réteg stb.

A beton kötéséről, nedvesen tartásáról korábbi cikkünkben is írtunk.

Összefoglalás

A nedvesen tartás a beton utókezelésének legfontosabb eleme.

Miért kell öntözni a betont?

  • a kötés alatti zsugorodás ne okozzon repedést,
  • a beton kötéséhez szükséges víz biztosítására.

A locsolás, vagy öntözés a beton nedvesen tartásának egyik módja. Alkalmazhatunk nedvesen tartott takarót is. Megoldás lehet a párazáró réteg is.

Túl öntözni, erős sugárral locsolni nem szabad, kimosódást okozhat, ami gyengíti a betont.

Egy időtartamot, gyakoriságot általánosságban nem lehet mondani az öntözés, locsolás, nedvesen tartás szükségességére. Több tényező határozza meg, időjárás, betonfajta, zsalu anyag, elhelyezkedés stb. 

Tehát locsoljunk minimum két hétig, de óvatosan!

Ide vonatkozó korábbi cikkünk:
https://utepitesakademia.hu/beton-locsolasa-kotesi-ideje/

Felhasznált irodalom:

https://www.dalostuzep.hu/
https://www.betonozz.hu/
https://www.youtube.com/watch?v=BiyX4GKtdUk