Betonra betonozás: Kültéri és régi betonra

Egy jól elkészített és karbantartott betonburkolat, vagy betonfelület hosszú ideig jól működik, azonban az igénybevétel, az időjárás, vegyi anyagok előidézhetnek olyan hibákat, amiket javítani szükséges.

Mikor javítjuk a régi betont új beton anyaggal?

A betonjavításnak több módja is van, ezekről részletesen egyéb cikkeinkben írunk, a legjobb módszer kiválasztása sok tényezőtől függ.

Van, amikor a javított felület tulajdonságai meg kell egyezzenek a javítandó terület előtti és utáni felületek jellemzőivel. Beton útburkolatok javítása során ügyelni kell például arra, hogy a javított szakasz érdessége közel azonos legyen az előző és követő szakaszokéval. Az országos közúthálózaton jellemzően gyorsforgalmi utakon és főutakon találkozunk betonburkolattal. Ezeken az utakon, ha nem teljes felújítás a feladat, hanem kisebb hibákat kell javítani, egyik módszer egy betontábla teljes kibontása és újra építése. Lehetséges a régi betonfelület marása és újra betonozása is. Térburkolatoknál is működik így, betonra betonnal javítani.

betonra beton

Hogyan végezzük a régi beton javítását új betonnal?

A betonra betonozást elsősorban kültéri betonfelületek javítása esetén alkalmazzuk.

Általában nem a teljes régi betont éri a károsodás, hanem inkább csak a felületét, így a régi betont többnyire nem szükséges teljes vastagságában elbontani. 

Az első feladat a meglévő beton károsodott részének eltávolítása. Jobb a helyzet, ha csak a beton felülete porlik, akkor csak a málló anyagrészeket kell eltávolítani. Ha a beton felülete repedezett, akkor vissza kell bontani addig, amíg teherbíró felületet találunk. Egyszerűbben szólva addig bontunk, amíg stabil, nem porló felületet találunk.

betonra betonozás

Ezután következik a megmaradó felület teljes megtisztítása. El kell távolítani a felületéről minden szennyeződést, port és vegyszert. 

Ahhoz, hogy a régi betonhoz az újonnan terítendő beton megfelelőképpen tapadjon, előbb ajánlott felvinni egy tapadóhídnak nevezett vékony réteget. A tapadóhíd egy gyorsan kötő, folyékony anyag, amit a régi felületre kell felhordani. Többféle gyártmány kapható kisebb, nagyobb, számunkra szükséges mennyiségben.

Az új betonréteg mennyiségtől függően lehet mixerbeton, zsákos beton vagy helyszínen kevert beton anyag.

A javításunk akkor lesz tartós, ha kültéri beton esetében az új réteg nem lesz 10 cm-nél vékonyabb. Ettől vékonyabb új réteg könnyen elválik, letöredezik. Ha tíz centimétertől vékonyabb javítást kell végeznünk, akkor célszerűbb más technológiát választani, az esetben nem a betonra betonnal a legjobb megoldás.

A jó bedolgozhatóság érdekében célszerű adalékszert használnunk, például úgynevezett szuperfolyósítót, mellyel a víz mennyiségét csökkenthetjük, de képlékeny marad a keverék. Így egy tömör anyagot kapunk, ami ellenállóbb, tartósabb (pl. jobb a fagyállósága). 

Szükség esetén betonacél hálóval megerősíthetjük a megfelelően vastag (legalább 10 cm) új réteget, vagy szálerősítést is végezhetünk, ami gyakorlatilag műanyag szálak beton anyagba keverését jelenti. 

Mint minden betonozás után, a javításnál is fontos a beton utókezelése a régi betonra betonozás esetén is. Locsolással, takarással, párazárással tudjuk nedvesen tartani, ami legalább 14 napig szükséges (mint azt „Beton locsolás, öntözés” tárgyú és korábbi másik cikkünkben részleteztük). 

Összefoglalás

A betonra betonnal javítás kültéren akkor célszerű, ha legalább 10 cm vastagságban tudjuk végezni, valamint a mozgó, porló részek eltávolítása után marad stabil, teherbíró rétegünk, amire a javító új beton anyagot egy tapadóhíd felhordását követően bedolgozhatjuk. 

Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor más javítási technológiát kell választani, vagy a sérült, károsodott, tönkrement betont teljesen el kell bontani és újra építeni.

Az ajánlott legalább 10 cm is kevesebb, mint az általában megszokott betonozási vastagság, ezért különösen ügyelni kell a régi felület tisztaságára, az új keverék minőségére, tömörítésére és a megfelelő utókezelésre, hogy tartós maradjon a betonra betonnal végzett javítás.

Ide vonatkozó korábbi cikkünk:

https://utepitesakademia.hu/toredezett-beton-javitasa-felujitasa/
https://utepitesakademia.hu/beton-locsolasa-kotesi-ideje/
https://utepitesakademia.hu/beton-javitas/

Felhasznált irodalom:

https://betonbooster.hu
https://betonozz.hu/