Bitumenemulzió

Emulgeálószerrel a vízben finoman diszpergált bitumen.

Fogalomtár > Bitumenemulzió

Bitumenemulzió

A bitumenemulzió a bitumen 3 fajtájának egyike. Hogy teljes képet kapjunk a bitumen gyártás és felhasználásával kapcsolatban, kezdjük az alapoknál.

A bitumen a kőolaj lepárlásnál (desztilláció) visszamaradt, sötét színű szénhidrogénelegy – jó példája a végterméken felüli, ún. melléktermék hasznosításra. Az útépítés előszeretettel használja a bitumen különböző fajtáit, annak előnyös tulajdonságai miatt:

  • kiváló bevonó képességgel rendelkeznek,
  • jól ellenállnak a hőmérsékleti szélsőségeknek
  • lassan öregednek

Az előállítás folyamata alapján megkülönböztetünk:

  • meleg,
  • félmeleg és
  • hideg eljárással készített bitument.

Bitumenemulzió:

A hideg eljárással készített bitument hívjuk bitumenemulziónak. Ilyenkor melegítés nélküli, hideg bitument emulgeálószer segítségével (vízzel) keverjük, azaz emulziót készítünk.

Az emulzió igazából nem más, mint olyan kolloid, amelyben egy folyadék részecskéit oszlatjuk szét egy másik folyadékban, amelyben nem oldódik. Az elnevezés a latin emulgeo szóból származik, azt jelenti: fejni. Igen, a kérdés rögtön felmerül bennünk: a tej is egy emulzió 🙂

Mit nevezünk kolloidnak? Azokat az anyagokat, amelyek részecskéinek nagysága nagyobb, mint az atomok és a molekulák mérete, de szabad szemmel még nem különböztethetőek meg.

A bitumenemulzió előállításához felhasznált alapanyagok:

–       bitumen (pl. B 70/100)

–       sósav (pl. 37% töménységű)

–       NaCl (konyhasó);

–       emulgeátor 

–       víz (pl. vezetékes és/vagy fúrt kútból származó vastartalmú víz)

A bitumenemulzió törési indexe

A bitumenemulzió milyenségét meghatározó egyik jellemző a törési idő. A törési időt az emulgeálószer mennyiségével tudjuk befolyásolni. Ezen jellemző alapján azaz a törési idő alapján 3 csoportra bontjuk a bitumenemulziókat:

  • gyorsan,
  • közepesen és
  • lassan törő emulzió.

A szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú bitumenemulzió, úgy nevezett kis viszkozitású diszperz rendszer. A diszperz rendszerek (diszperziók) legalább két komponensből álló keverékek, melyek közül az egyik apró „szemcsékre” szétoszlatva (diszpergálva) van jelen a másik, összefüggő komponensben.

A bitumenemulzió esetében az  50 – 65 tömeg% mennyiségű, 1 – 5 mikron nagyságú cseppekre szétoszlatott bitumenből (egyik komponens) és 35 – 50 tömeg% vízből áll (másik komponens).

Bitumenemulzió működési mechanizmusa:

A bitumenemulzió kationaktív, azaz a bitumenrészecskék pozitív töltésűek. Ha a bitumenemulzió ásványi anyaggal érintkezik, akkor az emulzió „megtörik” (azaz a bitumen és a víz szétválik). Az útépítés során felhasznált  kőzúzaléknak hozzávetőlegesen “negatív töltése” van, ezért a szétváló bitumen hozzátapad a zúzalékhoz, így az emulzióban lévő bitumen tapadását elektrokémiai kötés is segíti.

A bitumenemulziók felhasználása az útépítésben:

       útburkolatok felületkezelése;

–       hideg aszfaltbeton keverékek készítése;

–       a régi útburkolatalap tack-coat bevonata új aszfaltbeton felvitele előtt;

–       útjavítás foltokban;

–       vékony védő bevonatok;

–       épületek és építmények nedvességvédelme;

–       lágy tetők építése és javítása.