5+1 hely, ahol jól jön egy robbanómotoros áramfejlesztő

Egy áramfejlesztő segítségével az elektromos árammal működő gépeket gyakorlatilag bárhol és bármikor használhatjuk. A leggyakoribb felhasználási terület egy kültéri építkezés, közműjavítás, de hasznos lehet egy áramszünet esetén is.

Több olyan terület is van tehát, ahol érdemes beszerezni vagy tartani egy aggregátort, áramfejlesztőt. Most ezeket a felhasználási területeket nézzük meg. 

1. Útépítés

Azokon a helyeken, ahol nincs kiépített villamos hálózat, ott a legtöbb esetben valamilyen robbanómotoros áramfejlesztő segítségével szoktak villamos energiát előállítani. Az áramra szükség van az elektromos gépek működtetésére, azok töltésére vagy épp a világításhoz. Az útépítés, kútfúrás vagy a bányászat is ilyen területek közé tartozik. 

Úthenger az útépítésnél
Forrás: Freepik

2. Mezőgazdaság/hobbikert

Ahogy egyre több és nagyobb mezőgazdasági területeket vonnak be művelés alá, úgy nő a zártkertek száma is hazánkban. Ezeken is gyakran előfordul, hogy nincs kiépített villamos hálózat, sokszor akár még a közelben sem, ezért az áramellátás biztosítása nem megoldható az elektromos hálózatra történő csatlakozással. Ilyenkor jöhet jól egy áramfejlesztő, aggregátor, amit fosszilis tüzelőanyaggal lehet üzemeltetni.

3. Építkezés

Építkezés során előfordulhat, hogy nincs a közelben áramvételi lehetőség, vagy egész egyszerűen csak nincs meg időben az engedélyeztetés a hálózatra való csatlakozáshoz. Az építkezéshez viszont szükség van áramellátásra. Ilyenkor jól jöhet egy hordozható aggregátor, vagy nagyobb építkezés során egy telepített áramfejlesztő is.

4. Árvízvédelem

Magyarországon és a világ számos országában előfordulnak szélsőséges időjárási körülmények, és ezzel árvizek is. Az árvíz sújtotta területeken gyakori az áramkimaradás, és olyan is előfordulhat, hogy az adott területen egyáltalán nem is érhető el az áram. Ennek ellenére szükség van az árvízvédelmi intézkedésekre, mint például a víz szivattyúzására is, ami történhet szárazföldről, de bizonyos esetekben hajókról is. Ezekben az esetekben a vízszivattyúk működtetését jellemzően hordozható áramfejlesztők segítségével végzik.

5. Háztartás

Elsőre meglepőnek tűnhet, de vannak olyan területek, ahol egy áramfejlesztő a háztartás része. A világ különböző részein, ahol gyakoriak a szélsőséges időjárási körülmények, az áramkimaradások (például az Egyesült Államok egyes tagállamaiban) a háztartás tartozéka egy robbanómotoros áramfejlesztő. Ezekkel akkor is el tudják látni árammal a háztartást, amikor egy hurrikán, hóvihar vagy egy hevesebb esőzés után nincs áram az adott területen. 

Áramkimaradás
Forrás: Freepik

+1. Kirándulás, horgászat

Egy több napos kirándulás során – legyen az horgászat vagy épp kempingezés – is jól jöhet egy áramfejlesztő. Ennek segítségével ugyanis könnyen feltölthetjük az elektromos eszközeinket, a telefonokat, de működtethetjük az elektromos hűtőládát is. Ezeket lehet használni lakókocsiban vagy akár hétvégi háznál is. Egy benzines inverteres  2,1 kW teljesítményű eszköz üzemanyag költsége nagyjából 200-400 Ft óránként 50%-100% terhelés mellett. Bizonyos modellek beépített WiFi-fel is rendelkeznek így telefonos applikációs segítségével akár távolról felügyelhető és le is állítható az aggregátor.

Hogyan válasszunk?

Egy kisebb, otthoni használatra szánt áramfejlesztő 60-80 ezer forinttól indul, míg a nagy ipari teljesítményre képes gépek árai már milliós nagyságrendben mozognak.

Ezért a megfelelő aggregátor kiválasztása során érdemes megnézni, hogy milyen teljesítményre van szükségünk, mennyi áramot szeretnénk fejleszteni és milyen gyakran használjuk majd az adott készüléket. Ritka használat mellett jobb választás egy benzinmotoros aggregátor, míg tartós használat mellett a dízelmotoros változatot éri meg használni.

Dízelmotoroknál figyelni kell, hogy alacsony használat mellett (névleges teljesítmény 30%-a alatt) és tartós használat során az olajfogyasztás megnő, mivel a motor nem tudja elérni a kívánt üzemi hőmérsékletet. Ez pedig idővel a rendszer élettartamát csökkenti. 

Az 1 fázisú áramfejlesztők 1 kVA teljesítménytől a 140-150 kVA teljesítményig terjednek, míg a 3 fázisú aggregátorok 5 kVA-tól akár 400-440 kVA teljesítményt is tudnak. A hordozható áramfejlesztők jellemzően 14kVA teljesítményig érhetőek el, míg 20kVA felett már csak dízelmotoros verziókat lehet kapni és telepített berendezéseket.

Ha bármikor szükségünk lehet egy áramfejlesztőre, akkor érdemes megnézni a Zákány Szerszámház aggregátor áramfejlesztő kínálatát.