Szerelőbeton készítése: A vastagságtól a rétegrendig (útmutató)

A szerelőbeton funkciója

A szerelőbetonnak kétféle felhasználási területe van. Egyik az ipari méretű építkezéseknél jelentkezik, a másik családi ház építési kategória.

Igazodva weblapunk eredeti céljához, az útépítési témakörhöz, először röviden az ipari területről: Nagyobb építkezéseknél a szerelőbeton valóban nevével egyezően a felette épülő rétegek szerelését segíti, aránylag tiszta munkaterületet biztosít a feltöltés, homokos kavics felett. Az ipari szerelőbetont általában 5-10 cm vastagságban C8-C12 földnedves betonból készítik, elterítik, elhúzzák, majd rendszerint lapvibrátorral tömörítik. Egy sík, sármentes munkaterületet készítenek. Erre kerül a végleges további betonszerkezet, miután ezen a szerelő betonon elhelyezték a vasalást.

Családi ház építésnél a szerelőbeton készítés az alapozás utolsó fázisának tekinthető.

A szerelőbeton helyét a többi fontos réteghez képest itt láthatjuk egy épület részlet metszeten:

szerelőbeton vastagsága
A szerelőbeton elhelyezkedése egy épületben Forrás: forum.index.hu

A szerelőbeton több funkciót is betölt. Egyrészt egyenes felületet hoz létre az épület további munkafázisaihoz és kompenzálja a talaj egyenetlenségeit. Ez egy fontos feladat, hiszen így biztosítható, hogy a következő rétegek megfelelően elhelyezhetők legyenek.

A szerelőbeton nem keverendő össze az aljzatbetonnal, mely a rétegrendben feljebb helyezkedik el és teljesen más funkciója van (arra kerül a padlóburkolat). A szerelőbeton és aljzatbeton között szigeteléseket, fóliákat találunk. Valójában a szerelőbeton közvetlenül a ház betonalapja után következik. Ezt kell azután vízszigeteléssel ellátni, erre kerülnek a falak, valamint a hő- és hangszigetelés is. Ha ez megvan, akkor kerül sorra az aljzatbeton leterítése.

szerelőbeton minősége
A szerelőbeton és a felette lévő rétegek Forrás: www.solarkonstrukt.hu

Anyagai, jellemzői, minősége

Egy családi ház esetében a szerelő beton a falak és a padló terheit adja át az alapozásnak, ezért minimumC20/25 betont szoktak alkalmazni.

Kissé képlékeny betont érdemes vásárolni, vagy készíteni, szerelőbetonnak ez az ideális konzisztencia. A földnedves nem megfelelő.

A szerelőbeton 10-15 cm vastag, és erős vasalást igényel. A szerelőbeton kavicsszemcséi jó nagyok, a maximális méret 24, vagy 36 mm átmérőjű lehet.

A szerelőbeton vastagságát az oldalsó zsalukkal tudjuk beállítani.

A betonba helyezett vasháló feladata a betonban jelentkező húzóerők felvétele.

A hegesztett betonacél hálót átfedéssel, sűrű kiosztással alkalmazzuk. 8, esetleg 6 mm-es átmérőjű, 15×15 cm-es, esetleg 20×20 cm-es kiosztású háló megfelelő.

Előkészítő munkák szerelőbeton bedolgozás előtt

Lényeges, hogy a szerelőbeton alatti feltöltés egyenletes legyen, a megfelelő szinten legyen, különben az egyenetlenségeket a beton anyag veszi fel és sokkal több betont kell használnunk. A drága betonozás helyett inkább az olcsóbb sóderrel javítsuk a hibákat, és lehetőleg ellenőrizzük több helyen.

Zsalukőből készült lábazat esetén azutolsó sor zsalukövet félig töltik betonnal ésszerelőbetonnal töltik fel a kimaradt részt. Így tökéletesen együtt dolgozik a lábazat a szerelőbetonnal. Ügyelni kell a tisztaságra, szennyeződés esetén nincs meg ez a kötés.

A vasalást betondarabokkal, vagy erre készített műanyag tappancsokkal mintegy 2 cm-el ki kell emelni a sóderágyazat fölé, hogy a beton a vasháló alá tudjon folyni.

szerelőbeton vasháló
Előkészített munkaterület szerelőbeton bedolgozáshoz Forrás: www.komuves-munkak.hu

Ezután az oldalsó zsaluk elkészítése következik. Egyszerű zsaluzat elegendő, nem kell nagy oldalnyomásra számítani. Ha a zsaluk tetejét a készítendő betonunk felső szintjéhez igazítjuk, akkor betonozás közben ehhez igazodhatunk, ez a jó felső szintünk.

Fóliaterítés általában nem szükséges a szerelőbeton alá, esetleg nagy hőségben alkalmazható, hogy a nedvességet benn tartsa a kötés kezdetén.

Bedolgozás

Ha rendeljük a betont, akkor célszerű betonpumpát bérelni, összességében gazdaságosabb, mint több emberrel hosszabb idő alatt bejuttatni.

Nagyon fontos a tömörítés. Célszerű tűvibrátort bérelni. A nem megfelelően tömörített beton gyengébb lesz a tervezettnél és fagyérzékeny lesz. A bedolgozást legjobb a széleken, a zsaluk mentén kezdeni, mert a zsalu teteje adja a szintet. Ezután gondosan kitűzött, 1,5 m-ként szintre lerakott sávokat építsünk és folyamatosan kössük össze a sávokat és a széleket.

Utókezelés

A zsaluzatot 2-3 nap múlva elbonthatjuk. Naponta többször utókezelni kell a betonunkat.  Nyári melegben sűrűn locsolni kell. legalább egy hétig folytassuk az utókezelést.

szerelőbeton készítése
Elkészült szerelőbeton Forrás: www.kenderhaz.hu

A szerelőbeton készítés költsége

Az anyagköltséget a szükséges betonnal, zsaluval, acélhálóval, vibrátorral, betonpumpával szerszámokkal, segédanyagokkal mintegy bruttó 6000 Ft/m2 egységárral kalkulálhatjuk

Munkadíjra minimum ugyanennyit, vagyis szintén bruttó 6000 Ft/m2 egységárat vehetünk.

Összesen kb. 12 000 Ft/m2  egységárral számolhatunk egy átlagos családi ház esetén.

Alternatív megoldás nagyobb létesítményeknél

A fentiekben ismertetett szerelőbeton építés családi ház esetén a leggyakoribb és aránylag gazdaságosan végezhető folyamat.

Elsősorban ipari léptékben, nagyobb építményekre a hagyományos szerelőbetonnak vannak alternatívái, más anyagok alkalmazásával biztosítva a szerelőbeton funkcióját. Egyik ilyen megoldás a nagy tömörségű, speciális polietilén dombornyomott lemez, mely helyettesítője tud lenni a hagyományos szerelőbetonnak.

szerelőbeton rétegrend, ár
Dombornyomott lemez fektetése Forrás: www.doerken.hu

A dombornyomott lemez előnye, hogy nincs kötési idő, nincs betonszivattyú, könnyen szállítható, a tekercseket egyszerűen ki kell gurítani a vízszintes, stabil talajon, és máris ráhelyezhetők a távtartók, majd a vasalás.