Geotextília: mindentudó anyag az útépítésben is

A geotextília igazi jolly joker, legyen szó járdákról, zúzottkő utakról, medencékről, garázsbejárókról vagy akár a kert beépítéséről. Mérsékli a gyomosodást, gátolja a burkolatok süllyedését, megakadályozza, hogy a zúzottkő a talajba keveredjen, szűri a talajvizet és védi a tófóliákat. Lássuk, hogyan működik ez a remek alapanyag? Mit kell tudnunk róla, ha magunk is fel szeretnénk használni?

Mi a geotextília?

A geotextília többnyire polipropilénből vagy poliészterből készülő, a geoműanyagok (azaz geoszintetikák) csoportjába tartozó áteresztő szövet, amit általában kerti és földmunkáknál, illetve a mélyépítő iparban alkalmaznak. A szintetikus anyagok nem bomlanak le a talajban, mint a természetes anyagok, emellett nagy szakítószilárdság, jó mechanikai tulajdonságok és vegyszerállóság jellemzik őket, ami nagy előny a kerti munkák esetében. A mélyépítőiparban pedig hajlékonyságuk, formázhatóságuk és jó vízátengedő képességük miatt népszerűek.

A geotextil funkciói útépítésnél

A szövettípus egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elmúlt évtizedek óta, miközben már több mint nyolcvan féle felhasználási módját ismerhettük meg. Nézzük, melyek a legfontosabb funkciói az útépítés során.

Elkülönítés

A geotextília működhet elválasztóként két különböző szemcseméretű talajréteg között, az útépítés során. Gátolja a kőzúzalék behatolását az alatta lévő aljzattalajba, fenntartva így a felület használhatóságát, stabilitását.

Szűrés

A geotextil szűrő funkciója lehetővé teszi a víz mozgását a talajon keresztül, miközben visszatartja az összes felszíni talajdarabkát. A partvédelmi rendszerekben a talajerózió megakadályozására is használják.

Megerősítés

Megerősítő funkció esetén a talajtömegnek adnak vele húzószilárdságot, mikor függőleges vagy közel függőleges megerősített talajfalakat és meredek lejtőket hoznak létre.

Vízelvezetés

Drénként is alkalmazható, hogy a folyadékáramlásokat átvezesse a kevésbé áteresztő talajokon vagy építési szerkezeteken. Az útpadkák alján például pórusvíznyomás elvezetésére használják.

Védelem

Megvédik a vízzáró membránokat és egyéb tömítőanyagokat, eloszlatják a fenti rétegből érkező nyomást, hogy a védett anyag ne terhelődjön.

Geotextília használata

A geotextília használata a ház körül

Felújításkor, kert- és házépítésnél, az udvar rendezésénél is nagy segítség lehet ez a szilárd, strapabíró anyag.
Összegyűjtöttük a legnépszerűbb alkalmazási területeit:

Virágültetés

A virágláda alját feltöltjük nagyszemű kaviccsal, azután befedjük geotextillel, majd erre szórjuk rá a virágföldet.

Kerti tó építése

Lefektetés előtt a gyökereket, éles köveket távolítsuk el a mederből. Helyezzük az anyagot a mederbe, majd takarjuk be tófóliával.

Védőréteg felújításkor

Festésnél vagy kisebb építési, szerelési munkáknál jó szolgálatot tehet a geotextil, mivel védelmet nyújt a meglévő burkolatoknak, bútoroknak.

Kertépítés

Geoszövet alkalmazásával jelentősen csökkenthető a gyomok mennyisége a kertben. Talajtakaróként a gyomok kihajtását akadályozza, miközben segíti a hozzáférést a vízhez, valamint a műtrágyákhoz és gyomirtó szerekhez a növények számára. Térkő, illetve egyéb térburkoló elemek alá is bátran helyezhetjük, hogy kevesebbet kelljen a dudvával bíbelődnünk.

Rágcsálóvédelem

A szövet durva felülete felsértheti a rágcsálók orrát, így távol tarthatják magukat a geoszövettel ellátott földterülettől.

Térkövezés

A geotextília eloszlatja térkövekre, burkolatokra nehezedő terhet, megakadályozva ezzel a talajszemcsék elmozdulását.

Esővíz szűrése

Az összegyűjtött esővizet különbözőképpen használhatjuk fel a háztartásban, ehhez azonban érdemes megtisztítani a szennyeződésektől, melynek első lépése lehet egy durva mechanikai szűrés a geoszöveten keresztül.

Összefoglalás

A geotextília egy szintetikus anyag, általában poliészterből, polipropilénből készül. Nagy szakítószilárdsággal bír, viszont nem bomlik le, élettartama hosszú. Ezernyi felhasználási lehetőséget tartogat számunkra, többek között utak építésekor, vízelvezetésre, szűrésre, a talaj stabilizálására, kertépítésre, talajtakaróként és kerti tavak kibélelésére alkalmazható.