Töredezett beton javítása és felújítása (házilag)

A beton és a szélsőséges időjárási körülmények gyakran ellenségek.

Az ilyen körülmények közé soroljuk:

  • eső
  • fagy
  • hó.

De ide sorolhatóak még a hibás (vagy elmulasztott) karbantartás és a túlzott igénybevétel is.

Ekkor sajnos a beton elkezdhet mállani, porladni – extrém esetekben repedezni vagy akár el is mozdulni.

kültéri beton burkolat

Megoldást jelenthetnek a problémára egyrészről a beton dilatációs hézagok, de csak a probléma megelőzése szempontjából. Ha már megtörtént a baj, akkor bizony a beton felújítására van szükség.

De hogyan néz ki a házi beton javítás?

Töredezett beton javítása és felújítása házilag

Az első lépés kétségkívül az, hogy a töredezett, lemállott részt vissza kell bontani a sérült részig. Tehát tulajdonképpen a beton feltörése a feladat, egészen az ép részig.

A porló beton javítása ebből a szempontból könnyebb, mint a beton repedés javítása.

beton javítása csemperagasztó

Ez után teljesen meg kell tisztítani a felületeket – azokon ne legyen se por, se szennyezés, se vegyszerek.

Érdemes lehet kitöltő anyagot is használni, amelyen könnyebben meg tud tapadni az új réteg vagy rétegek (például ha a betonozás meglévő betonra történik).

Az előző cikkünkben már elolvashatta, mennyire fontosak a helyes keverési arányok. Ez itt sincs másképp. 

Tehát a kézi keverést kerüljük, és ne készítsünk több anyagot, mint amennyit fél óra alatt el tudunk dolgozni, hiszen ha a kötés már nem 100%-os, akkor hiába csináltunk minden mást jól, a végeredmény csalódást keltő lesz.

Adja magát tehát, hogy ha több rétegű betont szeretnénk felkenni (tipikusan ilyen a kültéri beton javítása), akkor a kötési idő miatt akár hetekig, néha hónapokig is eltarthat a folyamat.

A  betonjavítási folyamat végén pedig nagyon fontos a megfelelő felületkezelés és az impregnáló anyagok használata – tulajdonképpen a “beton simítása”.

Összegzés

A beton szerencsére egy nagyon időtálló és könnyen javítható építőipari termék, amelynek a javítása házilag is kivitelezhető.

Lehet az éppen megégett, porló, repedező vagy éppenséggel a korábbi rossz beton javítása, a folyamatot viszonylag könnyen és gyorsan el lehet végezni.

Elég lehet csupán néhány javító és felületkezelő anyag, házi keverőszár (kézi keverés helyett), de a beton javítása csemperagasztóval is történhet.