Estrich betonozás: Hogyan történik az Estrich beton készítés?

Mi az esztrich?

Az „estrich” szó általános jelentése magyarul padlózat, kőpadlózat, padlófajta. A műszaki életben, építőiparban az esztrich olyan egy- vagy többrétegű finom szemszerkezetű beton, vagy habarcs, vagy habarcs jellegű anyag, amelyet az építés során dolgoznak rá a szerkezetre vagy egy korábbi rétegre. Fogadó réteget képez a padlóburkolatok kialakításához, átveszi és elosztja a padlószerkezet felületét érő terheléseket, de önálló kopórétegként is használható. Gyakorlatilag aljzatbeton funkcióval bír.

Az esztrich beton előnyei és hátrányai, esztrich típusok

Az esztrich aljzatok két legfontosabb formája a cementesztrichek (CE), amelyek végső soron finombetonok és az önterülő anhidrit esztrichek (AE).

A cementesztrich (vagyis esztrich beton) kötőanyaga portland cement, adalékanyaga szabályozott szemcseméretű homokos kavics. Vízzel elkeverve kb. egy hónap alatt éri el a végső szilárdságát; tehát alapvetően beton tulajdonságú anyag. Tartós nedvesség hatására sem veszíti el a szilárdságát. A cementesztrich aljzatok vízállóak. Az esztrich betonok gyorsabban és könnyebben elteríthetők mint a hagyományos aljzatbetonok, ezért költséghatékonyabban alkalmazhatók. Utókezelésük is egyszerűbb, nem igényel folyamatos locsolást a kötés alatt. A beton terítése tömlők segítségével történik, ezért olyan területeken is alkalmazható, ahol a habarcs talicskás terítése kárt tehet a már kiépített padlófűtés vezetékeiben, vagy egyéb épületgépészeti szerelvényekben. Előnye még, hogy hamarabb terhelhető, mint a hagyományos aljzatbeton.

Az esztrich beton keverése és terítése ugyan speciális gépeket és adalékokat igényel -ami házi kivitelezésnél hátrányt jelenthet-, viszont a hagyományos aljzatbetonnál magasabb minőségi és esztétikai fogadóréteget ad. Alkalmazható nehezen megközelíthető helyeken is. Családi ház esetében a legpraktikusabb az esztrich beton alkalmazása, viszont beépítése nagy szakértelmet és gyakorlatot kíván. Rétegvastagsága általában 30-50 mm. Összességében a hagyományos aljzatbetonhoz képest gyorsabb, hatékonyabb a kivitelezés, jobb az elérhető minőség és megjelenés, viszont speciális eszközök és szakértelem szükséges hozzá. Az esztrich beton anyag egységára magasabb az aljzat betonétól, viszont gyorsabban és vékonyabban építhető, szebb és jobb végeredményt ad, így mindent egybevetve költséghatékonyabb.

Az anhidrit esztrich összetétele; káliumszulfát, víz és kvarchomok. Előnye, hogy kötési ideje rövid, 24-48 óra. Az anhidrit kötőanyagú esztrich hátránya, hogy nem vízálló, tartós nedvesség hatására tönkremegy, ezért csak belső térben alkalmazható. Előnye, hogy önterülő, vakológéppel vagy speciális esztrich keverőgéppel könnyen kialakítható réteg készülhet belőle. Előnye még, hogy azonos terhelés mellett általában 30%-kal kevesebb anyag szükséges a hordozó réteghez, mint a cemenesztrich esetén. Padlófűtésnél jobb hőátadása miatt előnyösebb az alkalmazása a cement alapúnál. Hátránya, hogy   alapozóval kell előkezelni, szemben a cementesztrichel, amely nem igényel különösebb felületi előkészítést. Az anhidritesztrich egy további előnye, hogy míg a cementesztrichben tágulási hézagokat kell kialakítani -pl.caz ajtók környékén-, addig az anhidritesztrich egyetlen összefüggő felületben is teríthető.

estrich beton készítés
esztrich terítés szállító pumpával Forrás: csizibau.hu

Az esztrich beton összetevői

1 m3 esztrich betonhoz szükséges anyagok:

Homok (homokos kavics): 1200 kg 0/8-as vagy 0/4-es szemnagyságú osztályozott homokos kavicsból

Cement: 250 kg CEM I 32,5 R vagy CEM II A 32,5 típusú

Víz: 130 liter

Speciális adalékok recept szerint

Kiadósság: 1 m3 esztrich beton 5 centiméteres rétegvastagság mellett közelítően 20 négyzetméterre elegendő.

Az esztrich beton készítés menete

A keverés lépései:

  • Homokos kavics felének adagolása
  • Cement felének adagolása
  • Víz felének adagolása (szakaszosan)
  • Homokos kavics másik felének adagolása
  • Cement másik felének adagolása
  • Keverővíz második felének óvatos adagolása
  • Az adalékszert a gyártó utasítása szerint adjuk hozzá
  • Minimum két perces alapos keverés

A kész keverék legyen „földnedves” konzisztenciájú. Földnedves a keverék, ha száraznak látszik, de nem morzsolódik, felülete matt nedves.

esztrich beton készítés házilag
Földnedves esztrich beton terítése Forrás: petranella.hu

A megfelelően megkevert anyagot szállító pumpával a munkaterületre juttatjuk. A tömörítést lehúzóléccel végezzük. A felület simítására, megfelelő száradás után tányéros simítógépet alkalmazhatunk, különösen, ha az aljzatban gépészeti csövek is vannak. A simítást lehet kézzel is végezni, de annak a felülete később sérülékenyebb.

estrich beton összetétel
Simítás kézzel Forrás: ezermester.hu

Utókezelés

Célszerű, ha az első napokban nincs huzat, mert hirtelen kiszáradhat a felszín, nem marad víz a cement kötéséhez és a zsugorodástól repedezhet. Három nap után viszont szellőztessünk.

A túl gyors kiszáradástól árnyékolással, letakarással óvhatjuk meg.

Összességében az esztrich, az esztrich beton praktikus, elsősorban padlóburkolat alatti réteg, amit korábban aljzatbetonnal oldottak meg. A hagyományos technológiákkal szemben az anyag egységár drágább, viszont jól szervezhető, tartós, jó minőségű felületet ad rövidebb átfutási idővel, korábbi időpontú terhelhetőséggel; így megfelelően alkalmazva költséghatékony. A speciális eszközök és ismeretek miatt viszont érdemes szakembert hívni az esztrich készítéséhez.