Hidegaszfalt bedolgozása: A kátyúzástól a közbenső rétegig

Az aszfaltozás menetének több lépése is van, amelyet már korábban megmutattunk.

Arról is olvashattunk, hogy a hideg aszfaltozás miért nagyszerű módszer, mind a környezetnek, mind pedig annak, aki energiahatékonyan és gyorsabban akar kész aszfalt felületet kapni.

A hideg aszfalt bedolgozása egy külön részt érdemel, hiszen más-más dolgokra kell figyelni például a kátyúzás során, és teljesen más a parkolóba vagy kerékpárúton történő bedolgozás.

De pontosan mi az, amikben ezek az eljárások különböznek egymástól?

A hidegaszfalt bedolgozása

hidegaszfalt bedolgozása

Érdemes különbséget tenni a bedolgozási módszerekben aszerint, hogy milyen jellegű munkát végzünk:

  • Kátyúzás
  • Kerékpárút készítés
  • Ideiglenes rétegként történő beépítés
  • Parkolóba építés

1. Kátyúzás

A hideg aszfaltot –hasonlóan a meleghez– géppel, vagy akár kézzel, kézi eszközökkel is be lehet dolgozni. 

A tömörítés éppen ezért végezhető kézi tömörítéssel, döngölővel, vibro hengerrel – de akár a gépkocsik terhelésével is.

1-2 centiméterrel magasabb szintre érdemes bedolgozni, mint a kívánt cél, ami aztán a forgalomtól függően 2-5 nap alatt kellőképpen megsüllyed.

2. Kerékpárút készítés

A kerékpárúton jóval kisebb a terhelés, mint az autókkal teli közutakon, ezért szükség van további utókezelésre is. Ez esetben a hengerelés az, amit még 2-3 napig mindenképp érdemes elvégezni. 

Alapesetben a hideg aszfaltnál néhány óra alatt el tud készülni a kész aszfaltfelület, de a kerékpárutakon éppen ezért akár egy hetet is igénybe vehet, míg a kész végeredmény használatra késszé válik.

3. Ideiglenes rétegként történő beépítés

Ideiglenes rétegként is megfelelően funkcionál a hideg aszfalt.

A tömörödés körülbelül 20-25%-ot fog kitenni a bedolgozás után. Ezzel érdemes számolni, jobban mondva ennyit érdemes rászámolni a réteg vastagságára.

Egyetlen hengerelés (a fentebb említett eszközökkel) elég lehet a munka befejezéséhez, de a minőségi eredmény érdekében érdemes lehet még 1-2 napig simító hengerezéssel tovább finomítani az elkészült hidegaszfalt felületet.

4. Parkolóba építés

A parkolók és egyéb tárolók burkolásakor arra kell vigyázni, hogy a hideg aszfalt betömörödése nem tud végbemenni a forgalom hiánya miatt – így kipereghet még az elaszfaltosodás előtt.

Itt kiemelten fontos a tömörítés helyes és maradéktalan kivitelezése.