Zsákos aszfalt: Mikor és hogyan használjuk?

A zsákos aszfaltot elsősorban a hideg aszfaltkeverék kisebb mennyiségű felhasználásához vezették be a gyártók és forgalmazók.

Mi is az a hidegaszfalt?

Alapvető összetevői hasonlóak a meleg aszfaltkeverékhez alkalmazottakkal, a leglényegesebb különbség a kötőanyag, ami a hagyományos bitumen helyett bitumenemulzió, mely alacsonyabb hőmérsékleten is keverhető a kőanyaggal és a finom szemcsés töltőanyaggal és a szükség szerinti adalékanyagokkal. Az elkészített keverék hosszú ideig tárolható. Felhasználáskor a tömörítés és a forgalom hatására indul meg a kötés, ami rövid idő alatt megfelelő szilárdságot ad az anyagnak. Bizonyos mértékig a tömörödés a forgalom alatt még folytatódik. A hideg aszfaltot az útburkolatok téli javítására fejlesztették ki, amikor meleg aszfaltot nem, illetve igen korlátozottan gyártanak, akkor is javítani kell a balesetveszélyes úthibákat. Erre szolgál a téli kátyúzó anyag, ami valójában hideg aszfalt. Később kisforgalmú utak, kerékpárutak, parkolók, kapubejárók burkolására is elkezdték használni. Kisebb javításokhoz és burkolásokhoz kézzel jól teríthető anyag.

zsákos aszfalt
Hidegaszfalt kézi bedolgozása — Forrás: www.hidegaszfalt.com

Az elterített hideg aszfaltot tömöríteni kell, hogy megfelelő szilárdságú felületet adjon az áthaladó járműveknek. Kisebb javítások esetrén lapvibrátor, vibróhenger a legmegfelelőbb eszköz, de gyors javításnál kézi döngölő is megfelel. Az egyes hideg aszfalt fajták különböző mértékű tömörítést igényelnek, van amelyiknek kis tömörítő munka is elegendő.

hideg aszfalt
Hidegaszfalt kézi tömörítése (balesetveszélyesen, megfelelő védőbakancs nélkül!) — Forrás: www.maxapro.hu

Mikor használjunk zsákos aszfaltot?

Alapvetően aszfaltburkolatok gyors, ideiglenes javítására alkalmas, különösen a téli időszakban, amikor egyéb aszfaltanyag (meleg keverék) nem, vagy nehezen érhető el.

Használhatjuk házilag is, kocsibehajtónk, udvarunk, járdánk gyors javítására. Előnye, hogy elvileg bármilyen időjárási helyzetben használható, egyszerű tömörítőeszköz is elegendő, de természetesen minél szárazabb a fogadó felület és minél jobb a tömörítés (és a beépítés utáni tömörödés a forgalom hatására), annál tartósabb lesz a javítás.

Új burkolat készítésére is használható, ez esetben akkor lehet gazdaságos, ha nem az országos közutak téli javítására kifejlesztett, nagy forgalmat elviselő speciális hideg anyagot választjuk, hanem egyszerűbbet. Beépítést követő utántömörödéséből adódó alakváltozási hajlandósága indokolja az oldalsó megtámasztást. E nélkül a burkolatszélek hamar károsodnak. Kisebb felületeket (ház körül) jól lehet kézzel teríteni, nagyobb munkákra a gépi bedolgozás ajánlatos, de ez már nem a zsákos kategória, ahhoz ömlesztett hideg anyagot biztosítsunk.

Milyen zsákos aszfaltot válasszunk?

Amennyiben házi kivitelezésű munkához van szükségünk a hideg aszfaltra, például régi burkolat javítására, vagy új beállót, térburkolatot, udvar burkolást készítünk kisebb felületen, egyszerűbb a könnyen szállítható és kezelhető zsákos kiszerelés.

Választásunkat két körülményhez igazítsuk:

  • Mekkora zsákokkal boldogulunk? 20, vagy 25 kg tömegű zsákokat aránylag könnyen szállíthatunk, tárolhatunk. Bizonyos szintű felszereltség esetén válasszuk csak az egy tonnás „big bag” kiszerelést, annak szállítása, mozgatása már logisztikai feladat.
  • Milyen célra tervezzük használni a zsákos aszfaltot? Teherforgalmat is szolgáló telepi útra, bejáróra, parkolóra a drágább, erre alkalmas típust kell választani (szakember segítsége szükség esetén célszerű). Személyautó forgalomra a legegyszerűbb (legkisebb egységárú) zsákos aszfalt elegendő.
zsákos bitumen
Zsákos hidegaszfalt 25 kg-os kiszerelésben — Forrás: www.hidegaszfalt.com

Mibe kerül a zsákos aszfalt?

A zsákos aszfalt típusától függően igen nagy szórást mutatnak az árak. Alapvetően mindegyik fajta többe kerül, mint ugyanaz az anyag ömlesztett változatban.

A legegyszerűbb -nem főutak javítására szolgáló hideg anyag- ömlesztve mintegy bruttó 35 000 Ft/tonna ártól kapható, ugyanez 25 kg-os zsákos változatban minimum bruttó 2400 Ft/zsák, ami 96 000 Ft-os tonnás árnak felel meg.

A többet tudó, magasabb minőséget biztosító anyagokat bruttó 3 000 Ft felett tudjuk megvenni 25 kg-os zsákban, ez 120 ezer Ft tonnánkénti ár. Nagyobb kiszerelésben, egy tonnás „big bag” csomagban ugyanez mintegy 75 000 Ft.

zsákos aszfalt árak
Hidegaszfalt „big bag” csomag (egy tonnás kiszerelés) — Forrás: www.recompark.hu

Mennyi anyagra van szükség? Hány zsákot vásároljunk?

Anyagbecsléshez jó közelítést ad:

1 zsák 20 kg-os hidegaszfalt 1 cm vastagságban körülbelül 1 négyzetméterre elegendő. Egy centiméterben természetesen nem építhető, legalább 4 cm szükséges a finomabb szemcséjű anyagból.

A fenti durva becslési móddal számított mennyiséget meg kell növelni legalább 10 százalékkal az alap, vagy javítandó felület egyenetlensége és a tömörödés miatt.

Összegzés

A zsákos hidegaszfalt könnyen bedolgozható, komolyabb tömörítőeszköz nélkül is beépíthető anyag. hideg, nedves időben is használható. A megkevert és zsákba tett anyag hosszú ideig tárolható, a kötés csak a beépítés után, tömörödéssel indul be. Bedolgozás után gyakorlatilag azonnal használatba vehető a burkolat, illetve javított felület. A legjobb minőséget adó speciális anyag drágább, mint a meleg aszfalt.

Használata leginkább kisebb felületek gyors javításához, burkolásához ajánlatos, ha nem áll rendelkezésre komolyabb eszköz és hidegebb időben kell beépíteni az aszfaltot. Használható természetesen más körülmények között is, de gazdaságosságát mérlegelni érdemes ilyen esetben.

A hideg aszfaltokról egy másik cikkünkben is olvashatnak.