Aszfaltozás árak: Mibe kerül az aszfaltburkolat?

Egy lakóház, vagy iroda, raktár, üzem körüli kisebb aszfaltozási munka mindig egyedi, az építendő, burkolandó udvar, parkoló, járda, kocsibejáró a határoló építményekhez kell igazodjon, a burkolat a funkciónak megfelelő kell legyen. Ezért pontos árakat nem adhatunk, az mindig az adott helyszínre tervezett megoldás függvénye, csak átlagárakat, becslési javaslatokat írhatunk.

Az aszfaltfajták anyagárai miből tevődnek össze?

Keverőtelepi melegaszfalt

A melegaszfaltkeverék összetételéről egy másik cikkben részletesen írtunk. A keverék árát a bitumen, az adalékanyagok (zúzottkő, mészkőliszt, visszaadagolt újrahasznosított anyagok) és az esetleges tulajdonságjavító (modifikáló) szerek ára, a szállítási költségek, a munkadíjak és a járulékos költségek (mint pl. a helyi adók, közműdíjak, keverőtelep fenntartási költségek) szabják meg alapvetően. Természetesen a piaci körülmények is csökkenthetik, vagy emelhetik a fentiek szerint kalkulált árat bizonyos határok között. Az energiaárak gyakran változhatnak, a bitumen kőolajszármazék, így nehezen becsülhető előre hosszabb távon a beszerzési ára. Mindebből az következik, hogy aszfalt árszintet csak tájékoztató jelleggel lehet mondani, felhasználás előtt kell az aktuális, naprakész áraknak utánanézni.

Hideg aszfalt

A hideg aszfalt árát a felhasználási cél alapvetően meghatározza. Nagyobb forgalmú utak téli ideiglenes kátyúzására alkalmas hideg aszfalt ára meghaladhatja a melegaszfaltét is fajlagosan, mivel speciális összetételben készítik. Kisebb terhelésre, kis mennyiségű, házi felhasználásra kaphatunk kedvező árú anyagot. A hideg aszfaltot is hasonló anyagokból készítik, mint a meleget, erre is érvényes, hogy felhasználás előtt kell tájékozódni a napi árakról.

aszfaltozás árak
Ömlesztett hidegaszfalt telepen tárolva — Forrás: www.hidegaszfalt.com

Mart aszfalt

A mart aszfaltanyagot elvileg beszerezhetjük önállóan is az illetékes közútkezelőtől (amely szervezet kezelésében álló út régi burkolatáról marták le), bár magánszemélynek jelenleg körülményes. Az országos közútról származó mart aszfaltanyagnak szabott minimum ára van, melyet időközönként frissítenek. Legegyszerűbb az alapanyag beszerzést a vállalkozóra bízni, aki a bedolgozást végzi.

aszfalt árak
Ömlesztett martaszfalt telepen tárolva — Forrás: www.recompark.hu

Mitől függ a bedolgozási ár?

A bedolgozás ára függ annak módjától, géppel, vagy kézzel végzik. Nagyobb felületen (útépítés, térburkolás) gazdaságosabb és jobb minőségű a gépi bedolgozás (aszfalterítő géplánccal), kisebb munka esetén, pl. udvar, vagy kapubejáró esetén kedvezőbb a kézi bedolgozás (legtöbbször nem is fér el a géplánc). Az aszfalt bedolgozás kényes művelet, akár melegaszfaltról, akár hideg aszfaltról, akár mart aszfaltról van szó. Megfelelő alapréteg kell hozzá (legyen teherbíró, legyen megfelelő kialakítású, legyen tiszta a felülete). Az alapra egyenletesen kell kiszórni a bitumenemulziót aszfaltterítés előtt. Az aszfaltterítést úgy kell végezni, hogy tömörítés után legyen meg a tervezett vastagság. A tervezett oldaleséssel kell egyenletesen teríteni, ne legyen hullámos. Igazodni kell a csatlakozó szintekhez. A melegaszfaltnál a terítési hőmérsékletre is ügyelni kell (ne hűljön ki). Mindebből az következik, hogy kisebb munkához is érdemes szakembert, vállalkozót keresni a bedolgozáshoz.

Aktuális aszfaltárak, aszfaltburkolat készítési árak

2022 első negyedévében a következő árakat tapasztaltuk:

Melegaszfaltot keverőtelepen nagy tételben bruttó 38-43 000 Ft közötti áron vehetünk (hosszabb távú szerződéssel). Kisebb tételben, alkalmi vásárlás ennél magasabb összegű lehet. Vállalkozói bedolgozással kisebb munka esetén 4 cm mérhető aszfaltburkolat kompletten (anyag + beépítés) átlagosan bruttó 7-9000 Ft/m2. A finomabb szemcséjű aszfaltkeveréket drágábban, a durvábbat alacsonyabb áron kapjuk. Kisebb munkához finomabb szerkezet kedvezőbb, célszerűen AC 8 jelű aszfalt.

Az egyszerű hideg aszfalt ömlesztve mintegy 30-35 000 Ft/tonna bruttó áron vehető. Zsákos hideg aszfalt jóval drágábban, 75-100 000 Ft/tonna áron beszerezhető, aminek minősége általában jobb, de ház körüli járda vagy udvar építésnél az olcsóbb egyszerű ömlesztett anyag is megfelel általában. Házilagos bedolgozás esetén viszont inkább zsákos hideg aszfalt a reálisan beszerezhető. Érdemes mérlegelni, hogy szakember igénybevétele esetén az anyagár kedvezőbb tud lenni, egy kisvállalkozó könnyebben tud ömlesztett anyagot vásárolni és a helyszínre szállítani. A hideg aszfalt felhasználásról itt is írtunk.

Mart aszfaltból kisebb költséggel, de korlátozott minőségben és tartóssággal készíthetünk burkolatot. Vállalkozók általában rendelkeznek mart aszfalt készlettel. A közutak felújítása során felmart aszfaltanyag egyéni beszerzése körülményes, a közútkezelő telephelyén nekünk kell gondoskodnunk az általunk biztosított szállítóeszközre az anyag felrakásáról is. Telepi ára 10-15 000 Ft/tonna. A mart aszfalt elterítése az előkészített felületre, bedolgozása, tömörítése, lezárása nem egyszerű feladat, érdemes szakemberre bízni -a fentebb említett beszerzési bonyodalmak miatt is-, hogy az amúgy is korlátozott képességű burkolat a lehető legjobb minőségű legyen. Bedolgozva, felületi bevonattal lezárva mintegy 4000 Ft/m2 költséggel kalkulálhatunk. A mart aszfaltról itt is olvasható információ.

mart aszfalt ár
Földút burkolás martaszfalttal — Forrás: www.komloiujsag.hu

Összegezve:

A legalacsonyabb egységáron mart aszfaltból készíthetünk burkolatot, akár saját kivitelezéssel, akár vállalkozóval, viszont minősége és tartóssága korlátozott.

A hideg aszfalt burkolathoz gondosan meg kell választani a keverék fajtát, mivel árban igen nagy szórást mutat a választék. Ház körüli munkákhoz nem kell a főutak téli kátyúzására alkalmas drága anyag, egyszerűbb is megfelel. Gyakorlatilag időjárástól függetlenül építhető, de a csapadékos idő azért kerülendő.

A legtartósabb, legszebb felületet adó burkolat melegaszfaltból készíthető. Kisebb, nehezen megközelíthető helyeken kézi terítés előnyösebb. A meleg aszfalt burkolat több évtizedig jól működik, kis terhelésnél kevés fenntartási munkával. Négyzetméter, vagy tonnás ára sokkal több, mint a mart aszfalt burkolaté. A finomabb szemcséjű drágább, mint a durvább szemű. Kisebb munkákhoz a finomabb szerkezet ajánlott (AC-8). Ár-érték arányban a melegaszfalt a legjobb választás.

Ha inkább mart aszfalt, vagy nem speciális anyagú hideg aszfaltburkolatra van lehetőségünk, különösen gondosan kell teríteni, beépíteni, tömöríteni, lezárni és használat közben óvni a melegaszfalthoz képest korlátozott tartóssága miatt. Lehet ütemezetten is építeni, később (két-három év használat után) egy vékony melegaszfalt réteggel ellátni a martaszfaltos, vagy hidegaszfalt felületet, így tartósíthatjuk hosszú időre a korábbi burkolatunkat.
A fent említett árak, egységárak tájékoztató jellegűek, költségbecslés, tervezés, anyagrendelés előtt mindenképpen meg kell kérni az aktuális, naprakész árakat!