Beton koszorú: a zsaluzástól a minimális méretig

A vasbeton koszorú a tipikus családi házak egyik legfontosabb statikai alkotó eleme. Téglából, falazó elemből készülő oldalfalak esetén feltétlenül szükséges, a falakat összefogja, keretben tartja, erre építhetjük a tetőszerkezetet.

A beton koszorú jellemzői

A falakat összefogó koszorút vályogfalakon kívül szinte minden esetben alkalmazzák. A téglánál sokkal képlékenyebb vályog a betonkoszorú súlyát nem viselné el hosszú távon, ez esetben a jelentős falvastagsággal biztosítják az állékonyságot.

A vasbeton koszorú azáltal, hogy a falakat összefogja, többszörösére emeli a falak állékonyságát, oldalirányú kitérés elleni és függőleges irányú tartását. 

Az oldalirányban biztosított merevség nem engedi kiborulni a falainkat. 

Függőleges irányban teherelosztó hatása van a beton koszorúnak.

A koszorú feladata az is, hogy tartsa a tetőt, vagy a következő épületszintet. Egy betonkoszorúnak a falak összetartása és a tető (vagy felső szint) irányából érkező terhelés elvezetése a funkciója. 

Vasbeton koszorú keresztmetszete és hosszirányú nézete átlagos építményen
Vasbeton koszorú keresztmetszete és hosszirányú nézete átlagos építményen

A függőleges terhek elosztásával a beton koszorú megelőzi a házak egyenlőtlen süllyedését, repedését.

A vasbeton koszorú az építmény egyik legfontosabb eleme, legegyszerűbb esetben 20×20 cm keresztmetszetű, bonyolultabb építménynél ennél nagyobb, de feltétlenül az erre jogosult tervező által meghatározott méretben és anyagokkal készítendő!

A beton koszorú vasalása

A megtervezett és engedélyezett kialakítás szerinti koszorú építése nem egyszerű feladat. Épületünk állékonyságának egyik alapvető biztosítéka, körültekintően, szakismerettel szabad csak hozzáfogni.

El kell készíteni a vasalást, célszerűen első lépésként. A vasalást is a terv adja meg, egyrészt az alkalmazandó betonvasak átmérőjét, másrészt a kengyel távolságokat. 

A hosszirányban futó vasak általában 12, vagy 16 mm átmérőjűek, a kengyelt pedig vékonyabb, rendszerint 6, vagy 8 mm-es betonvasból készítjük.

A terv megadja a kengyelek távolságát és a sarkok, csomópontok kialakítását. a leggyakoribb kengyeltávolság 20-25 cm.

A sarkokat, elágazásokat különösen gondosan kell kialakítani, itt keletkeznek a legnagyobb igénybevételek.

Vasbeton koszorú vasalása gerenda csatlakozásnál
Vasbeton koszorú vasalása gerenda csatlakozásnál

A vasakat hajlítani kell a terv szerinti kialakítás eléréséhez. Ide szakértelem és célszerszám szükséges!

A vasalást elkészíthetjük a fal közelében egy sík felületen is, ha készen van, fel kell helyeznünk a fal tetejére és be kell igazítsuk.

A vasalás akkor működik és a szerkezet akkor lesz tartós, ha a vasalás körül minden oldalon, alul és felül legalább 2 cm hézag lesz, hogy a beton befedje. Alul valamivel fel kell támasszuk a vasalást, célszerű 22 mm átmérőjű rövid betonvas darabokkal. 

A beigazított vasalást valahogyan rögzíteni is kell, a beton anyag beöntése és a bevibrálás, vagy betömörítés elmozdíthatja, ha nem fixáljuk. Lehet ez a téglafalba szúrt betonvas darab is, megfelelő sűrűséggel. 

A beton koszorú zsaluzása

Magasban kell egy rögzített zsaluzatot készítenünk, ami nem egyszerű. Balesetveszélyt idézünk elő, ha nem fog biztosan állni a zsaluzat a beton bedolgozás során és a kötés alatt. 

Célszerű átmenő lukakat fúrni a téglafalon és abba helyezett menetes szárral, vagy úgynevezett „anker” alkalmazásával (tárcsás feszítő) megtámasztani a zsaluzat alját. Ezek az eszközök egyúttal a függőleges zsaluelemek összehúzását is biztosítani tudják. 

Hasznos a zsalutáblák tetejét a tervezett beton koszorú felső szintjéhez igazítani, mivel a koszorúnkat vízszintes felületűre kell kialakítsuk, ami így könnyebb, mintha túl ér a zsalu a tervezett koszorú szinten.

Sok esetben megtakarítható az egyik oldali zsaluzás, ha a téglafalunk kívül öleli (takarja) a betonkoszorút.

A zsaluzásról és vasalásról részletesebben itt olvashatnak.

A koszorú betonanyagának bedolgozása

A becsült betonmennyiség alapján el kell dönteni, hogy mi a leggazdaságosabb és leghatékonyabb beton készítési módozat. Kisebb mennyiség esetén lehet célszerű a házi keverés, vagy zsákos beton alkalmazás. 

Nagyobb mennyiség bedolgozásához a beton rendelés célravezető. A terv szerinti betonminőség is keverőtelepi betonnal biztosítható megnyugtatóan. Kisebb mennyiség esetén is előnyös lehet hozatni a betont, a garantált minőségre tekintettel.

A bedolgozáshoz betonszivattyú a leghatékonyabb megoldás, a magasságra tekintettel. Kemény munka felvödrözni több köbméter betont a fal tetejére. Egyetlen előnye van a vödrös (szakaszos) felhozatalnak, ez jobban kíméli a zsaluzatot és kisebb az esély a vasalás elmozdulására. Betonmixeres, betonszivattyús bedolgozáshoz tökéletesen megépített és rögzített zsaluzásra és jól kitámasztott vasalásra van szükség. 

A beton koszorú anyaga legalább C20/25 KK minőség legyen, leggyakrabban C25/31 KK betonból készül, de ezt is a jóváhagyott terv határozza meg. Legjobb a KK, vagyis kissé képlékeny anyag. Ha szárazabb, fészkesedhet, nehezebben tölti ki a sarkokat; ha viszont nedvesebb, nagyobb a zsalu sérülés esélye. 

A betonozás előtt célszerű a tetőszerkezet készítőjével egyeztetni, hogy tegyünk-e menetes szárakat a betonba, az ő igénye szerinti helyekre. Egyszerűbb, mint utólag befúrni.

A beépítést célszerű folyamatosan, megszakítás nélkül végezni.

A koszorú bedolgozott beton szintje a tetején legyen teljesen vízszintes, hogy a tetőszerkezet pontosan illeszkedjen rá. 

Fontos a tömörítés, bármilyen használatos módon végezzük, a beton anyagnak be kell jutnia minden sarokba, csatlakozásokhoz és be kell fedje a vasalást legalább két cm takarással. 

A beton utókezelési igénye megegyezik az egyéb betonszerkezetek nedvesen tartási követelményeivel.

A beton minőségének kiválasztásához, a bedolgozáshoz és az utókezeléshez is további cikkeink adhatnak támpontot. 

Összefoglalás

A vasbeton koszorú az építmény egyik legfontosabb, így legkényesebb része. 

Biztosítja a falak állékonyságát, elosztva a felettük lévő terheket. 

A vasalás, a zsaluzás, a bedolgozás, az utókezelés szakértelmet és nagy odafigyelést igényel, hogy a jóváhagyott terv szerinti koszorú a lehető legjobb minőségben készüljön, így biztosítva építményünk időtállóságát. 

Abban az esetben mérlegelendő, hogy alkalmazzunk-e beton koszorút, ha régi épület felújításáról, átépítéséről van szó, ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy a régi falazat elbírja-e a jelentős súlyú beton koszorút. Különösen vályog építménynél fordulhat elő, hogy nem célszerű a koszorú, inkább a nagyobb falvastagság a megoldás.

A koszorú készítésen nem szabad spórolni, ez súlyosan visszaüthet, jelentősen csökkenhet épületünk állékonysága, élettartama, ha nem a megfelelő minőségű anyagokkal, nem jó technológiával, nem egyenletesen jó minőségben dolgoztunk.

Akkor lesz tartós egy építmény -sok egyéb körülmény mellett-, ha terv szerinti méretben, terv szerinti anyagokból és terv szerinti technológiával készül a vasbeton koszorú is. Vállalkozó igénybevétele esetén fontos a rendszeres és alapos műszaki ellenőrzés!

Ide vonatkozó korábbi cikkeink:

Zsaluzás, betonvasalás – Útépítés Akadémia (utepitesakademia.hu) 

Beton locsolás, öntözés — mettől meddig kell? (utepitesakademia.hu)

https://utepitesakademia.hu/beton-tipusok-jelolesek/

https://utepitesakademia.hu/beton-locsolasa-kotesi-ideje/

https://utepitesakademia.hu/beton-keveresi-aranyok/

Felhasznált irodalom:

https://epitoabc.hu/vasbeton-koszoru-te-atkozott/

https://mesterekfutara.hu/blog/betonkoszoru-keszitese-miert-kell-ez-egyaltalan

https://betonozz.hu/betonkoszoru-keszitese-mixerbetonbol/

Dianóczky János-Mohácsi István: „Építészeti rajz és rajzolvasás” -Műszaki Könyvkiadó, Budapest 1959 (ábrák)